Francia íróé a Kafka-díj

Pierre Michon francia író kapta idén a Franz Kafka-díjat. A prágai Franz Kafka Társaság által tizenkilencedik alkalommal adományozott elismerést a művész a prágai óvárosi városháza dísztermében vette át. Michon a második francia irodalmár, aki Kafka-díjat kapott: 2007-ben Yves Bonnefoy költő és esszéírónak ítélték az elismerést.

Kép forrása

Az 1945-ben született szerző a díjátadást követően az óvárosi városházán tartott felolvasást műveiből, majd beszélgetett az érdeklődőkkel. Michon néhány műve, például a Kisbetűs életek című regény magyarul is olvasható.
A Kafka-díjat – egy bronzplakettet, amely Kafka prágai szobrát ábrázolja – korábban olyan irodalmi nagyságok kapták meg, mint Philip Roth vagy a Nobel-díjas Elfriede Jelinek, illetve Harold Pinter. Az elismerést a prágai székhelyű Franz Kafka Társaság adományozza 2001 óta minden évben olyan íróknak, akiknek munkái minden olvasóhoz szólnak származásra, állampolgárságra, kulturális háttérre való tekintet nélkül. A társaság olyan élő írót tüntet ki, aki műveivel hozzájárult a demokrácia, az egymás iránti tisztelet és a humanizmus elveinek, értékeinek terjesztéséhez. A díj odaítélésének egyik feltétele, hogy a kiválasztott író művei tükrözzék a közép-európai szellemi értékeket, eszmeiséget, de nem kell, hogy a díjazott a régióból származzon.
A Franz Kafka-díjjal tízezer dolláros (csaknem hárommillió forint) pénzjutalom is jár.