Mesébe oltott mondavilág-kalauz

Több, mint tíz önálló kötet, számos színházi mű és fordítás, no meg a híres-hírhedt, a gyerkőcöket konnektorba nyúlkálásra ösztönző (mű)botrány után itt van új könyve, A szomjas troll. Varró Dániel nem véletlenül ért a legkisebbek nyelvén, három gyermeket is nevel feleségével, mely apróságok – mint kiderült – egyben alkotótársai is.

Kép forrása

Ha nem tudnánk, hogy Varróék már többször is voltak Skandinávia különféle tájain, városaiban, akkor botorságunknak megfelelően arra is gondolhatnánk, hogy Varró Dániel új könyvének címe egy internetes provokatőrről szól. De persze nem így van. A szomjas troll egy mesébe oltott mondavilág-kalauz, s természetesen minden egy picit olyan „Varrós” a történetekben. A kötet alcíme pedig végképp eloszlatja a kétségeket a trollokat illetően, hiszen ezt olvashatjuk: Kis viking legendárium.
A négy történet négy egymáshoz is kapcsolható verses mese, vagyis a címadó történet: A kíváncsi óratörpe, A kis hablegény és A leprikónok átka. Az egymáshoz kapcsolódást pedig a négy mesében a helyszínek és szereplők biztosítják. Az alapvető hely, ahogy mondtuk is, a mesebeli észak, a szereplők pedig a skandináv regevilág alakjainak Varró-féle permutációi, a költőtől megszokott zseniális és egyedi humorból fogantatva. Mint a könyvről adott egyik interjújában a szerző elárulta: a meséket elsőként természetesen három gyerekének írta, akiknek ezúttal az is megadatott, hogy az írás, alkotás, tehát a történet alakulásának folyamatába is beleszóljanak. A valójába felnőttek számára is rendkívüli élményt nyújtó, kedvesen szórakoztató könyvet Maros Krisztina illusztráltra.