Macskarácsony

Amikor karácsonyra készülünk, két dolog fontos első körben: a fenyőfa és a rá aggatandó díszek. Cirmi és idős gazdája már beszerezték a csudaszép fenyőfát, de a díszeket valaki elcsente. Cirmi összegyűjti barátait, hogy kinyomozzák ki lehetett a tettes.

Kép forrása

Régi dilemma a macskatartók körében, hogy miként mentsük meg a karácsonyfát négylábú kedvenceik játékosnak tűnő rombolási akcióitól. A macsekok ugyanis valahogy nem tudnak megbékélni a karácsonyfa látványával, és minduntalan megrohamozzák azt. Talán a fenyőágakról lelógó, csillogó díszek himbálódzása, talán a fa illata okozza ezt a számunkra, emberek számára érthetetlen viselkedést, ki tudja. 

Lévai Lívia író és grafikus úgy döntött, hogy legalább egy mese erejéig, de mégis összebékíti a cicákat és a karácsonyfát, s a Lívi meséi sorozatban külön fejezetet szánt ennek, Macskakarácsony címmel. A történet főhőse Cirmi, és idős gazdája, a tél első hónapjaitól fogva készült a karácsonyra. A készülődésbe azonban gond keveredik, mert a padlásról eltűnnek a fenyőfára szánt karácsonyi díszek. Cirmi eldönti, hogy utánajár a titoknak és barátaival együtt nyomozásba kezd, hogy mi lehet a hetek óta fura zajok forrása, illetve ki tüntette el a karácsonyfadíszeket. A szerző vélhetően macskapárti, így a történetben nemcsak a karácsony ünnep de a macskák szeretete is benne van. De ezt talán nem is olyan nagy baj, sőt.