Rabul ejt a Fagyott égbolt

Megjelent magyarul is a Philip K. Dick-díjra is jelölt amerikai szerző, Jeff Carlson hihetetlenül izgalmas és pontos adatokra épülő sci-fi thrillere. A Fagyott égbolt egy elsőrangú kaland naprendszerünk egyik leglenyűgözőbb vidékéről.

Eddig hét regénye és több novellája jelent meg az 1969-ben született amerikai írónak, Jeff G. Carlsonnak. Hamar elismert szerző lett a sci-fik és a krimik terén, amit bizonyít, hogy John W. Campbell és Philip K. Dick díjra is jelölték. Könyvei előtt és mellett még számtalanszor publikált a Strange Horizons és az Asimov' Science Fiction magazinokban is. Eddigi legismertebb kötetei azonban a Plague és a Frozen Sky sorozatok. Most azonban már magyarul is elérhető Jeff Carlson szintén nagy sikert aratott a Fagyott égbolt című kötete.
A Hugo-díjas író, Allen Steele szerint ez egy elsőrangú kaland naprendszerünk egyik leglenyűgözőbb vidékéről. Sőt Carlson eddigi legjobb könyvének nevezte, melyben kiválóan mesél. 
„Engem rabul ejtett” – ezt már Larry Niven, a Hugo- és Nebula-díjas író mondta a regényről, amit a Publishers Weekly lap egyszerűen csak lélegzetelállítónak nevezett. Ilyen felvezetés után a magyar sci-fi-rajongók biztosan sokat várnak a kötettől, amiben nem is fognak csalódni. A könyv hihetetlenül izgalmas, pontos adatokra épül és olyan filmszerű élményt ad, mintha olvasás közben mi magunk is ott keresnénk a rejtélyek megoldását az űrhajósokkal. 
A történet szerint a Jupiter jeges holdján, az Europán valami él. Az odaküldött robotszondák a fagyos felszín alatt pedig egy ősi alagútrendszerre bukkannak, melynek falait ismeretlen írás hieroglifái borítják. A felfedezés után természetesen egy expedíció indul a részletek felderítésére. Egy rendkívül tehetséges mérnöknő, Alexis Vonderach vezeti a kutatócsoportot, melynek feladata, hogy megállapítsa, megérett-e a helyzet a kapcsolatfelvételre. Amikor azonban a tudósok leereszkednek a jégvilág sötétségébe, olyasvalamivel találják szembe magukat, amire egyáltalán nem számítottak. Hamar kiderül, hogy talán jobb lett volna, ha a kapcsolatfelvétel helyett a lehető legmesszebbre elkerülték volna a fagyott holdat…