Legendák helyett tények

MEGJELENT: 2016. július 18., hétfő | SZERZŐ: Rácz András

No, ilyesmiről sem írtunk még! Mivel azonban „olvasottsága a Kádár-korban Jókai Móréval vetekedett”, s népszerűsége ma is rendkívüli, érdemes megemlíteni, hogy megújult a Wikipedia Rejtő-szócikke.

Néhány nappal ezelőtt bejegyzést tett közzé a Facebookon Thuróczy Gergely, a Petőfi Irodalmi Múzeum irodalmi muzeológusa, amelyben arról tájékoztatta ismerőseit, hogy hosszú munkával átírta a Wikipedia Rejtő-szócikkét. „Egy hónapnyi munkám van benne, kiegészítéseket-meglátásokat szívesen veszek” – írta a Rejtő-kutató, akiről egyébként érdemes elmondani, hogy nevéhez, tollához, kutatásához köthető az eddigi legalaposabb Rejtő-életrajz, a közel egy évvel ezelőtt megjelent kötet, Az ellopott tragédia.
Tarján Tamás kritikus, irodalomtörténész szerint a nagyéletrajzban fellelhető dokumentumok, esszék, tanulmányok hűségesen tükrözik azt a káoszt, ami Rejtő életművét körülveszi, a most átalakított Wikipedia szócikk ezzel szemben letisztult, tárgyilagos, és nagyon áttekinthető anyag. Vitathatatlan az is, hogy az összefoglaló – más kritikusok aggodalmát tükrözve – elveszi a Rejtőt övező legendákat a rajongóktól, s az izgalmas életrajzi mendemondák helyett száraz és sokszor unalmas tényeken keresztül mutatja be sokak kedvenc szerzőjének életét. De hát az irodalomtörténet már csak ilyen…
„Thuróczy Gergely nagy erőfeszítéseket tett azért, hogy a Rejtő-wiki naprakészen legyen, kommenteljétek, olvassátok!” – írja a közösségi oldalon a kutató egy barátja, s mi sem tudunk mást ajánlani Rejtő Jenő rajongóinak, hogy olvassák, kommentálják a kimerítő, ám mégis tömör és olvasmányos összefoglalót!

Megosztás

Egypercesek

A holt-tengeri-tekercsek rejtélye

A holt-tengeri-tekercsek rejtélye

Mesterséges intelligencia segített megfejteni, hogy ki, vagy kik lehettek a szerzői

Csemegi Károlyra emlékeztek

195 éve született az első büntetőkódex megalkotója, a jogállam kiemelkedő építésze

Opera kamion és Quimby a Művészetek Völgyében

Újdonságok és átalakítások várhatóak a tavaly elmaradt 30. jubileum idei pótlására

Újra látogatható az Országos Széchényi Könyvtár!

Szigorú járványügyi intézkedésekkel, de újraindítja személyesen igénybe vehető szolgáltatásait a könyvtár

Margó újra házhoz megy

A rangos elismerésre június 30-ig lehet nevezni