Ki volt Guszev kapitány?

Alekszej Guszev orosz tüzérszázadosról, az évtizedeken át az 1849-49-es forradalom és szabadságharc orosz mártírjának hitt, kitalált figuráról forog novemberben egy új magyar tévéfilm a Médiatanács támogatásával.

„1945-ben nagyon rossz volt a szovjet hadsereg híre Magyarországon. Illés Béla szovjet őrnagyi rangban lévő magyar írót bízták meg azzal, találjon egy hőst a múltból, aki összekötné a magyarokat az oroszokkal. Mivel ilyet nem lelt, megalkotta Alekszej Guszev alakját, aki szembeszállt a cárral és a magyarok oldalán harcolt 1848-49-ben” – mondta a Guszev-ügy forgatókönyvírója.
Köbli Norbert szerint Illés Béla a történetet elterjesztette a magyar sajtóban, még Illyés Gyula is átvette, a kommunista politika pedig gyorsan felkarolta: Guszev bekerült a történelemkönyvekbe, gyárat, lakótelepet, utcát neveztek el róla.
A kapitányról  az V. kerületi Sas utcát nevezték el. A sarkon emléktábla örökítette meg feledhetetlen személyét. A tábla ma a Fővárosi Képtárban tekinthető meg; Mikus Sándor alkotása. Felirata:
„Népünk 1848-49-es harcával együtt harcoló, a cári önkényuralommal szembeforduló mártírhalált halt Guszev százados és társai emlékére állította a Magyar Néphadsereg.” Szintén az ő nevét viselte Nyíregyházán a Huszártelep városrész is. Anasztasz Mikojan, szovjet államfő egy magyarországi látogatása során méltatta is a kitalált orosz „hőst”. Illés a kutatóknak azt mondta, hogy Guszevről a minszki levéltárban talált adatokat. A minszki levéltár azonban a második világháborúban porrá égett, így már nem volt mit kutatni.
Ha már írtunk az álhősről, említsük meg egy valódi vitéz nevét: volt ugyanis olyan – szintén a cári hadseregben harcoló – lengyel kapitány, aki átállt a magyar oldalra harcolni: Kazimierz Rulikowksi. A szabadságharc leverése után ezért a tettéért a cári hadsereg bírósága halálra ítélte, és kivégeztette. Sírja ma Nagyváradon, emléktáblája a Földművelési Minisztérium falán található 1997 óta. A lengyel tisztről megemlékező táblát csak két évvel később állíttatta a belvárosi önkormányzat azt követően, hogy szintén az önkormányzat kezdeményezésére levették Guszev kapitány emléktábláját.     
A film forgatása idén novemberben, a rendező Fazakas Péter, a producer Lajos Tamás, a színészeket még válogatják.