Ki volt Guszev kapitány?

MEGJELENT: 2016. július 1., péntek | SZERZŐ: László T. András

Alekszej Guszev orosz tüzérszázadosról, az évtizedeken át az 1849-49-es forradalom és szabadságharc orosz mártírjának hitt, kitalált figuráról forog novemberben egy új magyar tévéfilm a Médiatanács támogatásával.

„1945-ben nagyon rossz volt a szovjet hadsereg híre Magyarországon. Illés Béla szovjet őrnagyi rangban lévő magyar írót bízták meg azzal, találjon egy hőst a múltból, aki összekötné a magyarokat az oroszokkal. Mivel ilyet nem lelt, megalkotta Alekszej Guszev alakját, aki szembeszállt a cárral és a magyarok oldalán harcolt 1848-49-ben” – mondta a Guszev-ügy forgatókönyvírója.
Köbli Norbert szerint Illés Béla a történetet elterjesztette a magyar sajtóban, még Illyés Gyula is átvette, a kommunista politika pedig gyorsan felkarolta: Guszev bekerült a történelemkönyvekbe, gyárat, lakótelepet, utcát neveztek el róla.
A kapitányról  az V. kerületi Sas utcát nevezték el. A sarkon emléktábla örökítette meg feledhetetlen személyét. A tábla ma a Fővárosi Képtárban tekinthető meg; Mikus Sándor alkotása. Felirata:
„Népünk 1848-49-es harcával együtt harcoló, a cári önkényuralommal szembeforduló mártírhalált halt Guszev százados és társai emlékére állította a Magyar Néphadsereg.” Szintén az ő nevét viselte Nyíregyházán a Huszártelep városrész is. Anasztasz Mikojan, szovjet államfő egy magyarországi látogatása során méltatta is a kitalált orosz „hőst”. Illés a kutatóknak azt mondta, hogy Guszevről a minszki levéltárban talált adatokat. A minszki levéltár azonban a második világháborúban porrá égett, így már nem volt mit kutatni.
Ha már írtunk az álhősről, említsük meg egy valódi vitéz nevét: volt ugyanis olyan – szintén a cári hadseregben harcoló – lengyel kapitány, aki átállt a magyar oldalra harcolni: Kazimierz Rulikowksi. A szabadságharc leverése után ezért a tettéért a cári hadsereg bírósága halálra ítélte, és kivégeztette. Sírja ma Nagyváradon, emléktáblája a Földművelési Minisztérium falán található 1997 óta. A lengyel tisztről megemlékező táblát csak két évvel később állíttatta a belvárosi önkormányzat azt követően, hogy szintén az önkormányzat kezdeményezésére levették Guszev kapitány emléktábláját.     
A film forgatása idén novemberben, a rendező Fazakas Péter, a producer Lajos Tamás, a színészeket még válogatják.

Megosztás

Egypercesek

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Az utazás – podcast kritika - ajánló

Ízig-vérig fekete komédiát kapunk

Kalapács alatt Emile Zola egyetlen regényének kéziratai

A kézirat árát előzetesen 100-150 ezer euróra becsüli a párizsi Sotheby's aukcósház

Átadták a Déry-díjat

Idén Gács Anna esszéista, irodalomtörténész, Solymosi Bálint író, költő és Zádor Éva műfordító részesült az elismerésben

Egy fekete író tapasztalatairól szóló szatirikus regény nyerte el az amerikai szépirodalmi Nemzeti Könyvdíjat

A 43 éves Jason Mott a kívülállóknak, a furcsáknak, és azoknak ajánlotta a díját, akiket zaklattak és félreértetek

Tandori Dezső hagyatékával gazdagodott az Apor Vilmos Katolikus Főiskola

Az intézmény a köteteket egy külön, erre a célra speciálisan átalakított, zárható polcrendszerrel ellátott helyiségében helyezte el, amelyet dedikáltan Tandori Dezső és Ágnes hagyatéknak neveztek el