Tesztbeszéd a testbeszéd

Az emberi testtartás, gesztikuláció önkéntelen, akaratunktól független mozgásai, folyamatai hiteles jelrendszert adnak az avatott megfigyelő számára. Isabelle Duvernois Testbeszéd – Vigyázzon! A gesztusai elárulják című kötete izgalmas leírása az emberi természet eme megnyilvánulásának.

A talpától a feje búbjáig. Körülbelül ez az a két határvonal, ahol az ember a direkt kommunikációja mellett közvetve üzen a külvilágnak belső énjéről, hozzáállásáról, véleményéről, érzelmeiről, félelmeiről, örömeiről, negatív és pozitív érzéseiről. Isabelle Duvernois Testbeszéd című új kötete számos alaphelyzetből kiindulva hívja be olvasóit a téma belső köreibe, az emberi viselkedéselemzés tudományába. Mert ki ne tapasztalta volna, hogy egy adott kínos beszélgetés alanya maga előtt karba fonja kezét, vagy, hogy egy hölgy a számára rokonszenves úrral beszélgetve gyakorta igazgatja haját. Nos, már ezek is a testbeszéd-kultúra részei, azok az akaratlan végtag- és testmozgások, melyeket bizonyos szakmákban (menedzserek, bűnüldözők, pszichológusok, stb. körében) már betéve ismernek és alkalmaznak. Duvernois kedves humorral fűszerezve tárja elénk emberi mivoltunk kifigyelhetőségét, azt, ahogy, bár legyünk finoman füllentők, vagy kemény hazudozók, testünk ellentmond kijelentéseinknek, állításainknak, így megfejthető kódrendszert alkotunk magunkról.
A kötet annyival ad többet, minta témában megjelent korábbi társai, hogy ezúttal, ha lehet, még könnyebben kapja meg az olvasó a testbeszéd megfejtésének módszerét, ráadásul kedves illusztrációk segítik a tárgyalt gesztikulációk, mozdulatok megértését.