Elhunyt Kertész Imre

A Magvető Kiadó közleménye ma reggel arról számolt be, hogy életének nyolcvanhetedik évében, hosszan tartó, súlyos betegség után elhunyt Kertész Imre. Magyarország egyetlen Nobel-díjas íróját 2016. március 31-én, hajnali négy órakor budapesti otthonában érte a halál. Az elmúlt hónapokban betegen is részt vett 1991–2001 közötti naplóbejegyzéseket tartalmazó utolsó könyve, A néző sajtó alá rendezésében.

Ma este a Petőfi Irodalmi Múzeum Dísztermében felolvasással búcsúznak olvasói és írótársai Kertész Imrétől. A Nobel-díjas író műveiből este nyolc órától éjfélig olvasnak fel tisztelői.
A Petőfi Irodalmi Múzeum a megemlékezést a legszélesebb nyilvánosság bevonásával szervezi, így lehetőséget kínál arra, hogy az író tisztelői személyesen is kifejezzék gyászukat, tiszteletüket azzal, hogy csatlakoznak a felolvasáshoz.
Akik így tennének, azok – kérik a szervezők – válasszanak ki egy legfeljebb öt perces részletet az író életművéből, és vigyék magukkal a megemlékezésre. Előzetesen azonban a részvételi szándékát mindenki jelezze az arvai.judit@lira.hu e-mail címen.
A szervezők kérik továbbá, hogy az emlékezők mécsest, gyertyát ne hozzanak magukkal, de virágok elhelyezésére lesz lehetőség.