Újra Tények és Tanúk

Újraindítja az utoljára a nyolcvanas években megjelent, visszaemlékezéseket, naplókat, szubjektív memoárokat felvonultató népszerű sorozatát a Magvető Kiadó. A három évtized utáni újjáéledés a nyolcvanöt éves Réz Pál memoárjával indul.

Személyes hangjuknak köszönhetően rendkívül népszerűek voltak a Tények és Tanúk könyvsorozat kötetei a 1970-80-as években. A Magvető kiadványai nem egyszer járultak hozzá egy-egy történelmi vagy kultúrtörténeti korszakról rögzült sematikus kép átformálásához. A sorozat 1975-ben a pártvezetésből kiszorított Marosán György Tüzes kemence című emlékiratával indult. A széria hamar sikeressé vált, így nem csoda, hogy tizenhárom éven keresztül tudta bemutatni írók, politikusok, történészek korfestő visszaemlékezéseit valamint tanulmányait.
Megjelent a sorozat keretében többek mellett Kádár Gyula, az egykori vezérkari tiszt emlékirata, A Ludovikától Sopronkőhidáig címmel, vagy Táncsics Mihály Életpályám című kötete. Mellette még Ránki György Hitler hatvannyolc tárgyalását és Schifferné Szakasits Klára a második világháború éveiről szóló írását, a Magamról és másokról című könyvet is olvashatta a közönség – ismertette a szériát a Magvető.
A kiadó három évtizeddel a megszűnést követően idén újraéleszti a Tények és Tanúk-at, melyet a nyolcvanöt éves Réz Pállal nyit. Pontosabban Réz Pál és Parti Nagy Lajos beszélgetőkönyvével. A Bokáig pezsgő című kötet nemcsak egy élet- és pályarajz, hanem rengeteg anekdotát bemutató, kortársakról – írókról, költőkről, pályatársakról és barátokról – szóló könyv. Megelevenedik benne többek közt Déry Tibor, Németh László, Illyés Gyula, Tamási Áron, Szabó Lőrinc, Juhász Ferenc, Csurka István, Petri György, Weöres Sándor is. A könyv nemcsak a huszonhárom évvel ezelőtt készített rádióinterjúkat adja közre, hanem új szövegeket és fényképeket.
A sorozat még idén folytatódik az Egy év története naplójegyzetekben című kötettel, Zimándi Pius István premontrei kanonok, tanár és irodalomtörténész 1944 márciusától 1945 márciusáig írt naplójával. Jövőre pedig évente további négy kötet kiadását tervezi a Magvető a Tények és Tanúk keretében.