A Nagyboldogasszony-templom évszázadai

A budavári Mátyás-templom, valamint Buda középkori fővárossá válásának történetét megismertető köteteket mutatnak be október elsején délután a Budapesti Történeti Múzeum (BTM) Vármúzeumának Gótikus termében.

Bencze Zoltán, a BTM Középkori osztályának vezetője elmondta, hogy a kettős könyvbemutatón az érdeklődők megismerkedhetnek a több mint hétszáz oldalas Mátyás-templom – A budavári Nagyboldogasszony-templom évszázadai (1246–2013) című kiállítási katalógus és tanulmánykötettel, amely a kezdetektől tekinti át Budapest egyik emblematikus épületének történetét.
A több tudományág, köztük a történelem, régészet és a művészettörténet eredményeit felvonultató, Farbaky Péter, Farbakyné Deklava Lilla, Mátéffy Balázs, Róka Enikő és Végh András által szerkesztett kötetben többek között hosszabb összefoglalókat, tanulmányokat és a BTM október 18-ig látogatható Mátyás-templomról szóló kiállításán látható tárgyak leírásait lehet olvasni – tette hozzá. A 15 órától kezdődő eseményen a kötetet Marosi Ernő művészettörténész, akadémikus ismerteti.
Ugyanakkor bemutatják Spekner Enikő Hogyan lett Buda a középkori Magyarország fővárosa? című kötetét is, amely szintén a BTM gondozásában jelenik is a Monumenta Historica Budapestinensia sorozat legújabb darabjaként. A könyvben a szerző összefoglalja a témáról ismert történeti és régészeti adatokat, egyben új megvilágításba is helyez több vitatott kérdést – hangsúlyozta Bencze Zoltán.
Spekner Enikő könyvében többek között okleveles források alapján bizonyítja, hogy egyes korábbi véleményekkel ellentétben nem volt feltétlenül éles ellentét Buda és Károly Róbert magyar király között, aki elsősorban a politikai helyzet, a hatalmát fenyegető kiskirályok miatt választotta székhelyéül a sokkal jobban védhető Visegrádot. A kötetet október elsején Végh András régész-történész mutatja be a közönségnek.
A könyvbemutatót követően a kurátorok vezetésével lehet megtekinteni a Mátyás-templom – A budavári Nagyboldogasszony-templom évszázadai című kiállítást.