Paddington új kalandja

A világ egyik kedvenc medvéjeként ünnepelt Paddington új kalandján dolgozik a karaktert megálmodó Michael Bond angol író.

A Peru legsötétebb zugából érkező, narancslekvár-majszoló medve kalandjait feldolgozó élőszereplős produkció kasszasiker Nagy-Britanniában. A magyar mozikban a napokban kezdték vetíteni a családi filmet. A 88 éves Bond szerint a producerek remek munkát végeztek. „Ami igazán nagyszerű benne az az, hogy rendkívül hűen visszaadja a könyveket” – fogalmazott az Bond.
Az író a BBC Radio 4 Today című műsorában árulta el, hogy nagyjából „félúton jár” a mackó új történetének megírásában. „Szeretek Paddingtonról írni, mert olykor megnevetett az optimizmusával. Folytatni szeretném a történeteit, ameddig csak képes vagyok rá” – idézte az írót a BBC News.
Bond egy kis különlegességgel is készült a hallgatók számára: elhozta Paddington „egy levelét”, amelyben egy színházban és egy Michelin-csillagos étteremben tett látogatásáról számol be a mackó Lucy nénikéjének. A levelet a Paddington című mozifilm családfőjét alakító Hugh Bonneville olvasta fel.
„Sajnálom, hogy ezt kell mondjam, de az emberek ma már nem olyan udvariasak, mint annak idején, és olykor nehéz őket megérteni. Nemrég például színházba vittek, egy férfi sétált be a színpadra rettenetes állapotban. Lenni vagy nem lenni – mondta – az itt a kérdés. Senki sem válaszolt, így én bekiabáltam: Mi sem tudjuk a választ. Erre mindenki rám morgott” – írta a medve.
Bond felidézte, hogy annak idején egyáltalán nem állt szándékában könyvet írni, csupán a maga szórakoztatására írogatott a mackóról. „Volt egy üres papírom és egy írógépem. Körbenéztem a lakásban és megakadt a szemem ezen a medvén, amit én vettem, majd átfutott az agyamon, hogy mi lenne, ha egy igazi medve érkezne meg a Paddington állomásra” – mesélte az író. Bond az ötvenes években találta ki a mackót, és Paddingtonról szóló könyveiből harmincmillió kötet fogyott világszerte.