A megkerült fejezet

Túl vadnak találta ötven évvel ezelőtt a kiadó Roald Dahl Karcsi és a csokoládégyár című humoros ifjúsági regényének egyik fejezetét, ezért az nem került bele akkor a könyvbe. Most azonban nyomtatásban is megjelent az elveszett rész.

Roald Dahl Karcsi és a csokoládégyár című könyve 1964-ben jelent meg először Amerikában, majd ezt követte 1967-ben a brit kiadás. Nálunk csak 1990-ben – éppen az író halálának az évében – került hivatalosan a könyvespolcokra a humoros ifjúsági regény, amely az eddig ismerthez képest eredetileg tartalmazott még egy fejezetet. Ezt azonban az akkori kiadó túl erősnek, vadnak találta, ezért nem kerülhetett bele a könyvbe.

Az elveszett fejezetre Roald Dahl halála után bukkantak rá hagyatéka átvizsgálásakor, de csak nemrég érett be a gondolat, hogy jelenjen meg ezzel kiegészítve újra a könyv. Minderre a közelmúltban került sor, így már azt is olvashatjuk az új kiadásban, hogy Karcsit édesanyja kíséri a gyárlátogatáson, közben felfedez egy nagy vaníliás karamellából készült óriás hegyet, illetve megismerkedik a csoki darabolással és a szeleteléssel.

Roald Dahl egyébként története kitalálását követőn elvetette a könyv ötletét, igaz akkor még Karcsi csokifigurává válva végezte volna egy kádnyi csokoládéban a sztori végén. Minderre hathattak egyébként az író személyes tragédiái is,  kislánya kanyaróban való elvesztése és héthónapos kisfia balesete (babakocsija ütközött egy autóval) is, melyet végül szerencsésen túlélt.

Végül azonban ismét előkerült a kézirat, amit ügynöke, Sheila St Lawrence tanácsára némi humorral is megfűszerezett, az umpalumpákkal, és elkészült a végleges változat. A könyvből aztán csak Nagy-Britanniában több mint harmincmillió fogyott.