Idén hatvan éves a Gyűrűk Ura trilógia

Szinte mindenki számára egyértelmű, hogy a Gyűrűk Ura trilógia a legmeghatározóbb alapköve a fantasyirodalomnak és egyúttal a filmes műfajnak is. Azon viszont sokan megdöbbennek, ha azt hallják, J.R.R. Tolkien sorozata idén lett 60 éves.

John Ronald Reuel Tolkien angol nyelv és irodalom professzor tudományos élete mellett rendkívüli módon szeretett történeteket szőni, nyelveket kitalálni, illetve újabbnál újabb sztorikkal szórakoztatni gyermekeit. Így egyebek közt A hobbit című könyv alaptörténetével is, melyet más magyar kiadásban A babóként ismerünk Szobotka Tibor eredeti fordításában. Ezt később egy tanítványa kérésére jelentette meg 1937-ben, és olyannyira népszerű lett a felnőttek között is, hogy kiadója, az Allen & Unwin folytatást kért tőle. Tolkien ennek hatására több művet is írt, melyek között megszületett a háromkötetes A Gyűrűk Ura című trilógia, ami végül 1954-ben jelent meg. Tolkiennek egyébként több mint tíz év kellett ahhoz, hogy végül elkészüljön a Gyűrű szövetsége, A két torony és A király visszatér. Utóbbi ráadásul eltérően az első két résztől, 1955-ben jelent meg.
A Gyűrűk Ura története A hobbit folytatása, ám annál komolyabb és némileg sötétebb is, éppen ezért már idősebb korosztálynak szól. A három kötet nemcsak a huszadik század egyik legnépszerűbb szépirodalmi alkotása lett, hanem megalapozta a mai fantasyirodalmat és meghatározta ezáltal a filmes műfaját is.
Érdekes, hogy Tolkient leggyakrabban A Gyűrűk Ura és A hobbit szerzőjeként azonosítjuk, pedig számos egyéb könyvet is írt, mint A szilmarilok, A sonkádi Egyed gazda, A woottoni kovácsmester, a Bombadil Toma kalandjai vagy a Kóborló és a varázsló.
A jubileum kapcsán Szegeden a Somogyi-könyvtár kiállítást is nyitott, mellyel bemutatja A Gyűrűk Ura trilógia születésének történetét és természetesen a szerző életét is. A tárlat augusztus 28-ig látogatható.