Standkönyvtárak a Balatonon

Már nem újkeletű a strandkönyvtár ötlete a Balaton több városában, hiszen néhány helyen már jó ideje „kivonulnak” a könyvek a strandolók közé. Több strandon is rendkívül népszerű a kezdeményezés.

Az alapötlet Balatonalmádiból származik, ahol 2008-ban nyílt meg először a strandkönyvtár. Azóta is töretlen népszerűségnek örvend, így nem csoda, hogy több Balaton parti településen is követték a jó példát.
Siófokon már június végétől várja az érdeklődőket a strandon a könyvtár, melynek köszönhetően ingyenesen és szabadon elérhetünk olvasnivalókat pihenés közben a parton. A program már 2010 óta zajlik „Nem ciki a könyvtár” elnevezéssel, melynek köszönhetően fiatalok, idősek, turisták, bárki kölcsönözhet térítés nélkül szépirodalmi könyveket, napilapokat, különféle szakkönyveket is a strandkönyvtárból. Igazi különlegesség még, hogy teljességgel önkiszolgáló elven működik a kölcsönzés, így még olvasójegyet sem kell venni. Természetesen azonban a könyvek visszavitele az olvasók becsületén múlik.
Mindez azonban már nem páratlan jelenség a Balaton parton, hiszen Keszthelyen ugyanezzel a lehetőséggel várja az olvasó és strandoló közönséget a Fejér György Városi Könyvtára Strandkönyvtár programja is. Itt azonban némi kauciós díj ellenében és egy regisztrációval lehet kölcsönözni a könyvek és az újságok közül.
Nem csoda, hogy mindkettő rendkívül népszerű, hiszen minden bizonnyal a strandon a legmagasabb az egy négyzetméterre jutó könyvolvasók száma.