Orvostörténeti kuriózum 1 euróért

Alig egy euróért is hozzájuthatunk olyan könyvritkasághoz, ami nemcsak könyv-, kultúr-, hanem orvostörténeti szempontból is nemzetközileg jelentős kötet.

Több mint egymillió fontért kelt el a világ egyik legdrágább könyve a közelmúltban, írtuk éppen a minap. Nem kell azonban ekkora óriási összeget kifizetni azért, hogy valaki egy páratlan, könyv- és orvostörténeti kuriózumhoz jusson. Elég ugyanis hozzá egy euró, és persze némi szerencse. Így járt nemrégiben Phillippe Charlier francia orvostörténész, aki alig egy euróért vette meg Pierre-Jean du Monchaux észak-franciaországi katonaorvos Anekdoták az orvostudományból (Anecdotes de Médecine) című, 1740 körül írt könyvét. A kötet lapozgatását és némi kutatást követően derült ki, hogy a 270 éves könyv az első, melyben nyomtatásban jelentek meg halálközeli élményekkel kapcsolatos beszámolók. A kötet alapvetően egy híres párizsi gyógyszerész esetét mutatja be, aki miután visszatér az öntudatlan állapotából, mennyországra emlékeztető, vakító fényekről beszélt. Mellette más páciensek testenkívüli élményről, halottakkal való találkozásról számoltak be. Az őket vizsgáló katonaorvos megállapítása szerint pácienseinek halálközeli, misztikus élményét az agyukba áramló túl sok vér okozta. Érdekesség, hogy a modern orvostudomány éppen ennek az ellenkezőjét állítja, vagyis, hogy a vér- és oxigénáramlás hiánya miatt lehetnek a misztikus, halálközeli élmények.

Phillippe Charlier francia orvostörténész a könyv kapcsán kifejtette, hogy a kötet, mint orvostörténeti kuriózum tartható számon, orvosi szempontból ugyanis igazán nagy jelentősége nincs.