Hová költözik az OSZK?

Napirenden van az Országos Széchényi Könyvtár új otthonának a megtalálása, amely a város frekventáltabb pontjára kerülhet – nyilatkozta kedden L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára a Napi Gazdaságnak.

Az államtitkár elmondása szerint olyan léptékű fejlesztési csomag előkészítése zajlik, amely a Vár környezetében rejlő potenciál hasznosításáról szól: „a II. világháború pusztításai nyomán üresen maradt területek beépítéséről, a hatvanas években tudatosan szétvert ingatlanok helyreállításáról, a használaton kívüli épületek tartalommal való megtöltéséről, illetve a visszaépítendő funkciók meghatározásáról.” Természetesen a koncepció meghaladja a jelenlegi kormányzati ciklus lehetőségeit. A program 2016-ban kezdődne és tíz év alatt valósulhat meg.
A részletekkel kapcsolatban L. Simon László elárulta, hogy a már elfogadott Nemzeti Hauszmann Terv szerint a kormányzat a hauszmanni állapotoknak megfelelően rekonstruálja a palotanegyedet. A ma még nem egészen kiforrott koncepció szerint a Vár a jelenleginél sokkal erősebb állami reprezentációs szerepet kap. „Ezt a jelenlétet úgy kell megteremteni, hogy a turizmus számára is kínálatot biztosítson. Az állami funkció megnyilvánulásának számos kifejeződése lehet, példaként az egykor szintén a keleti blokkba tartozott Csehországot említeném, ahol teljesen természetes, hogy a − magyar köztársasági elnökénél egyébként szélesebb jogkörű − cseh köztársasági elnök székhelye a királyi várban van.” – fogalmazott az államtitkár. Ugyanakkor azt is leszögezte: nincs arról szó, hogy a miniszterelnökön és a Miniszterelnökségen kívül más kormányzati egységek a Várba költöznének.
Az Országos Széchényi Könyvtár sorsáról egyelőre meglehetősen szűkszavúan nyilatkozott L. Simon László. Azon túl, hogy a kormányzat keresi a nemzeti könyvtár megfelelő elhelyezésének lehetőségét, mást ma még nem tudhattunk meg.