Maupassant – tíz év az élet

Alig egy évtized alatt írta be magát az irodalomtörténetbe a 164 évvel ezelőtt, 1850. augusztus 5-én született Guy de Maupassant.

Egészen pontosan: Henri René Albert Guy de Maupassant, a modern novella egyik atyja, akit a tömör és a lényegre törő stílus mestereként tartanak számon. A realista jegyek mellett pesszimista vonásokkal is bőven fűszerezett munkássága alig egy évtized alatt született a korán, 43 évesen elhunyt írónak. 1880 és 1890 között hat regényt, több száz elbeszélést, útleírásokat valamint egy verseskötet írt 1893-ban, egy elmegyógyintézetben bekövetkezett haláláig.
A 21 éves korában Párizsba költöző Maupassant hivatalnoki állását cserélte fel a hivatásszerű írói pályával, miután 1880-ban megjelent első igazi elbeszélése, a Gömböc abban az antológiában, amelyben többek között Zola egy műve is napvilágot látott.
A Gömböc gyors sikert hozott, onnantól kezdve napilapok és magazinok keresték felváltva írásait, Maupassant pedig ontotta magából azokat: 1881-ben megjelent a Tellier-ház című novelláskötete, amely két év alatt egy tucat kiadást ért meg, 1883-ban pedig az Egy asszony élete című regénye, két évre rá pedig A szépfiú.
Igazi műfaja azonban a novella maradt, amelyből közel háromszázat írt rövid, de hihetetlenül termékeny írói pályafutása alatt a francia mester, akiről Hegedűs Géza így írt: „Maupassant a világirodalom egyik leglebilincselőbb, legszórakoztatóbb elbeszélője. A stílus nagy varázslója. Mosolygunk, miközben tragédiákat veszünk tudomásul.”