Futballforradalmak – mégsem mindig a németek nyernek!

„A futball olyan játék, amit 22-en játszanak 90 percen át, és a végén mindig a németek nyernek” – mondta egykor Gary Lineker. A brazil vb után úgy tűnik, megállja a helyét ez a kijelentés. Persze azért nincs ez mindig így, ami ki is derül a világbajnokság előtt megjelent Futballforradalmak című kötetből.

A foci története és taktikai fejlődése - Az angliai kezdetektől a 2014-es brazíliai vb-ig, ezzel az alcímmel jegyzi Jonathan Wilson a labdarúgásról írt Futballforradalmak című könyvét, melyet Angliában az Év sportkönyvének is választott a szakma. A kötetben természetesen számos adat, statisztika szerepel, de mellettük az író rendkívül izgalmasan mutatja be a futball óriási egyéniségeit – játékosokat, edzőket –, sőt a futballtaktikák történetét is a kezdetektől egészen máig. A kötet olvasmányosan bevezet a labdarúgás és az egyes országok kultúrájának kapcsolatába, az egyes nemzetek futballtörténeti szerepébe, ennek köszönhetően pedig egyszerre nevezhető egy adatbanknak és egy kultúr- és sporttörténeti műnek.
Természetesen az „örökös németgyőzelem” mellett ez a könyv sem megy el szó nélkül az Évszázad mérkőzésének nevezett londoni 6-3-as magyar siker mellett, ami külön, az úgynevezett „Duna menti stílus” fejezetben kapott helyet.
Alig ért véget múlt héten a németek sikerével a vb, de sokunkban már szinte egyből kialakult egyfajta világfoci-űr, amit a Futballforradalmak című könyv remekül betölthet! Egy időre biztosan... legalább a bajnokságok kezdetéig!