Spartacus halott

Február hatodikán a következő közleményt tette közzé Michael Douglas: „A világnak egy legenda volt, egy színész a mozi aranykorából, egy emberbarát, aki elkötelezett híve volt az igazságnak, amiben hitt, s mérvadó lettek mindannyiunknak. Azonban nekem és testvéreimnek – Joelnek és Peternek – egyszerűen az apánk volt". Kirk Douglas 103 éves korában hunyt el. 

Kép forrása

Spartacus
Kirk Douglas New York államban, Amsterdamban született Issur Danielovitch Demsky néven, egy Oroszországból bevándorolt hétgyermekes zsidó család egyedüli fiaként. New Yorkban az Amerikai Színművészeti Akadémia diákja volt, tanulmányai alatt több, mint ötven különböző munkahelyen dolgozott, hogy elő tudja teremteni a tandíjat. A harmincas évek végén, amikor színpadra lépett, változtatta nevét Kirk Douglasre. 
1946-ban kezdődött filmes pályafutása, melynek során mindvégig sikerült elkerülnie a beskatulyázást, drámai hősöket, romantikus és modern figurákat egyaránt hitelesen személyesített meg, alakításait a természetesség mellett lélektani elmélyültség jellemezte. 1949-ben játszott először Burt Lancester oldalán, párosuk hét nagysikerű filmet eredményezett, melyek között volt az Újra szól a hatlövetű, a Hét májusi nap, az utolsó pedig a Kemény fickók volt, 1986-ban. 
Karrierje során szinte minden műfajban kipróbálhatta magát, így dolgozott Brian dePalma-val Az őrjöngésben, Arnold Schwarzenegger oldalán a Kaktusz Jack-ben, később pedig még Sylvester Stallone oldalán is vállalt cameo-szerepet, az Oscar-ban. 
Leghíresebb alakítása viszont a Spartacus marad, aminek rendezését az akkor még kezdőnek titulálható Stanley Kubrick fejezte be, Douglas társai pedig Tony Curtis, Peter Ustinov, valamint Laurence Olivier színészfejedelmek voltak. 

Kép forrása

A legnagyobbak között
1950-ben A bajnok című film ökölvívójáért jelölték először Oscar-díjra, majd az évtized során még kétszer. 1953-ban A szörnyeteg és a szépség, 1957-ben pedig A nap szerelmese című filmért. 
1955-ben saját vállalatot alapított, amelynek első filmje 1957-ben A dicsőség ösvényei című, szintén Stanley Kubrick által rendezett háborús dráma volt. Megvette Ken Kesey Száll a kakukk fészkére című művének filmjogait, amelyet végül fiának adott, aki 1975-ben hatalmas sikerű filmmel hálálta meg az apja nagyvonalúságát, hiszen az alkotás a kilenc Oscar-jelölésből ötöt díjra váltott. 
Számtalan kitüntetése mellett 1981-ben megkapta a civileknek odaítélhető legmagasabb amerikai kitüntetést, az Elnöki Szabadságérmet, 2002-ben a művészeknek adható legmagasabb elismerést, a National Medal of Arts kitüntetést és a francia Becsületrendet is. A Kennedy Center díjának birtokosa, és csillaga van a Hírességek sétányán, a nevével egy évtizede díjat alapítottak, amelyet eddig Harrison Ford, John Travolta, Ed Harris, Quentin Tarantino, Robert De Niro és Michael Douglas is megkapott. 

Kép forrása

Könyv és kívánság
Kirk 1996. január 28-án súlyos stroke-ot szenvedett, ami által csökkent a beszédkészsége. A több hónapig tartó beszéd-nyelvterápiás kezelés után beszédkészsége ugyan javult, de utána is csak korlátozott szinten tudott kommunikálni. Két hónappal később, márciusban szerencsére át tudta venni a tiszteletbeli Oscar-díjat, ahol köszönetet tudott mondani a közönségnek. 
A stroke-jával kapcsolatos tapasztalatáról könyvet írt, a „My Luck of Luck”-ot, abban a reményben, hogy mások számára útmutató lesz, hogyan kell kezelni családban a stroke-ban szenvedő beteget. 
Százkettedik születésnapját ünnepelve arról beszélt, hogy nagyon hálás a sorsnak a csodálatos életért, amelyet élhet, ugyanakkor aggódva tekint a jövő felé. „A világban zűrzavar uralkodik, és a mi feladatunk, hogy rendet tegyünk benne gyermekeink és az unokáink számára. Mindennaposak a lövöldözések, az iskoláktól kezdve a zsinagógákig. Az embereket zaklatják, megölik az utcákon. A világ túlságosan megosztott, és ezt meg kell szüntetnünk” – hangsúlyozta Douglas. Elmondta, születésnapi kívánságként egy biztonságosabb világot szeretne a jövő nemzedékei számára. Bízzunk benne, hogy a színészlegenda kívánsága meghallgattatott. 
Nyugodjék békében, Kirk Douglas.