Újragondolt Lovecraft

Talán nem túlzás azt állítani, hogy Howard Phillips Lovecraft nevével szinte minden könyvszerető találkozott már, hála legendás teremtményének, a félelmetes Cthulhunak. Lovecraft rémtörténetei a legnagyobbak között vannak, Cthulhu alakja pedig a mai napig megihleti az embereket világszerte. A Nagy Öregek egyik központi alakja, amely szörnyűséges kinézetének és az általa keltett rettegésnek köszönhetően számos egyéb történetben, filmben, sorozatban, sőt még videójátékban is helyet kapott. Most azonban egészen új köntösbe bújik. A rémség ugyanis legújabb formájában egy gyerekeknek szóló mesekönyvben tűnik fel. Hihetetlen? De igaz. 

Kép forrása

Horrormesék
Az 1937-ben elhunyt Howard Phillip Lovecraft azon kevesek közé tartozott, akik úgy hagyták itt ezt a világot, hogy amíg éltek, teremtettek benne egy újat. Az amerikai származású író ugyanis megalkotta saját mitikus univerzumát, amelynek főszereplői a Nagy Öregek, vagyis azok az Ősi Istenek, akik évmilliókkal az ember előtt uralkodtak a Földön. Ezek a szörnyistenségek végül aztán kénytelenek voltak hátrahagyni a bolygónkat, de szerencsénkre vagy inkább szerencsétlenségünkre azért maradtak itt páran. Ilyen például a rendkívül félelmetes külsejű, óriási méretekkel és a stílusjegyévé vált rémisztő csápos arccal rendelkező Cthulhu is, aki épp végtelen álmát alussza az óceánok legmélyén, várva arra, hogy valaki akarva-akaratlanul felébressze. Lovecraft horrornovellái Poe-i magasságokban szárnyalnak, ha borzongásról és feszültségkeltésről van szó. Olyan történetek ezek, amiket nem tanácsos lefekvés előtt a sötétben olvasni, és olyan szörnyetegek a szereplői, akik bizony könnyen feltűnhetnek rémálmainkban. De akkor mégis kinek jutna eszébe ezekből egy gyerekeknek szóló mesekönyvet csinálni? Nos, a két ötletgazda nem más, mint Jason Ciaramella és Greg Murphy. A szerzőpáros mert nagyot álmodni, merészségük pedig igencsak kifizetődött.

Kép forrása

Nem mindennapi ABC-s könyv
Ciaramella és Murphy nagyjából öt évvel ezelőtt fordult a közösségi finanszírozás világa felé, hogy megvalósíthassák első Cthulhu újragondolásukat, egy gyerekeknek szóló Lovecraft tematikus ABC könyvvel. Ebben, és a későbbi mesekönyvben is Ciaramella írta a szöveget, míg Murphy készítette mellé az illusztrációkat. Az író Jason Ciaramella elmondása szerint, gyerekkorában egy elég ijesztő lakásban élt, amelyben szobájának ablaka egy temetőre nézett, így minden adott volt a rémálmokhoz. Ekkor határozta el, hogy felnőttként tenni szeretne valamit, hogy a gyerekek szembe tudjanak nézni a félelmeikkel. Ez ihlette a „C is for Cthulhu” névre keresztelt ABC-s mesekönyv projektet, amelybe az egyébként kimondottan félelmetes és ijesztő lovecrafti szörnyeket szerették volna gyerekek számára emészthető, kedves formában bemutatni. Az ötlet bár első hallásra rendkívül furcsa volt, mégis nyitott fülekre talált, ugyanis közösségi finanszírozással a projektet támogató érdeklődők több mint harmincötezer dollárt (jelenlegi árfolyamon több mint tízmillió forintot) dobtak össze, hogy elkészülhessen a nem mindennapi ABC-s könyv. Ez pedig, mint később kiderült, csak a kezdete volt egy hosszú útnak. 

Kép forrása

Mélyen a zsebünkbe kell nyúlni
Következő lépésben a szerzők úgy döntöttek, hogy saját Cthulhu plüssfigurákat készítenek, majd teszik azokat megvásárolhatóvá. A Lovecraft által megálmodott szörnyeteg-istenségből egy aranyos gyerekjáték lett, amely aztán nagyon rövid idő alatt rendkívüli népszerűségre tett szert. Cthulhu már több méretben és több színben is kapható. Az eredeti zöld külső mellett már megszerezhetjük szivárványszínben, rózsaszínben, de akár az amerikai zászlót ábrázoló külsőben is. Igaz, ehhez mélyen a zsebünkbe kell nyúlnunk, ugyanis egy eredeti Cthulhu plüss nem kevesebb, mint ötven dollárt, vagyis nagyjából tizenötezer forintot kóstál. A plüssfigurák után sem volt azonban megállás. Hamar megérkeztek a félelmetes mitikus szörnyetegből nagy szemű, aranyos gyerekjátékká változó Cthulhu arcot viselő bébipartedlik, gyerektakarók, matricák, és egyéb kiegészítők is. Majd jött az újabb mesekönyv. Az előző ABC-s könyvvel ellentétben, itt már egy komplett történetet kaphatunk, amelyből kiderül, bizony a legfélelmetesebb, és leghatalmasabb Ősi Istenségek is küszködnek rémálmokkal, és bizony ők is félnek. R’Lyeh-ben található otthonában ugyanis szegény Cthulhu nem tud elaludni, ezért felkeresi jóbarátját, H. P. Lovecraftet, hogy az segítsen neki felülkerekedni félelmein. És hogy vajon sikerül-e neki? Nos, ezt már csak akkor tudjuk meg, ha elolvassuk a könyvet. 

Kép forrása

Várjunk türelemmel
Az új formában érkező, gyerekeknek szóló Cthulhu népszerűségét mi sem jelzi jobban, minthogy alighogy Ciaramella és Murphy kijöttek új ötletükkel, az estimesével, a rajongók tábora azonnal mozgásba lendült. Ahogyan első könyvüket, ezt is közösségi finanszírozással kívánták kiadatni, aminek meg is lett az eredménye. A szerzőpáros tizenötezer dollárban határozta meg a könyv elkészültéhez szükséges összeget, de végül a rajongók összesen több mint kilencvenezer dollárt (jelenlegi árfolyamon több mint huszonötmillió forintot) dobtak össze nekik. Ezek után értelemszerűen hamar el is készült a „Sweet Dreams Cthulhu”, vagyis az „Édes Álmok. Cthulhu” címet viselő történet. Az eredeti „C is for Cthulhu” ABC-s könyvet azóta már több nyelvre lefordították, ugyanez a folyamat pedig a második kötettel is valószínűleg már zajlik épp. 
Hogy a magyar gyermekekhez mikor juthat el Lovecraft ebben az egészen új köntösében, az egyelőre rejtély, de a projekt sikerét, valamint a visszajelzések és az értékelések pozitív hangvételét figyelembe véve, valószínűleg erre is sor kerülhet. Addig azonban használjuk ki a rendelkezésünkre álló időt, és szoktassuk magunkat a gondolathoz, hogy jelenleg a világon sok gyermek H. P. Lovecraft legfélelmetesebb és legrémisztőbb szörnyére alszik el, igaz, egészen más köntösben. Mindenesetre azt javaslom, kerüljön bármennyi időbe is amíg számunkra is elérhetőek lesznek ezek a könyvek magyar nyelven, inkább várjunk türelemmel, mintsem, hogy helyettesítsük a Ciaramella és Murphy által megelevenített lovecrafti világot az eredetivel, ha esti mesét szeretnénk olvasni gyermekünknek.