A papírsereglet és más történetek

Generációjának az egyik legeredetibb novellistájának tartják Ken Liu-t. A kínai író ezt első magyarul megjelent novelláskötetével, A papírsereglet és más történetek cíművel bizonyította is. A kötet a Kínában született, de tizenegy éves korától Amerikában élő szerző legjobb műveit, összesen tizenöt elbeszélést gyűjt össze. Ken Liu a megjelenést követően, 2017-ben kiérdemelte érte a szakmától a Locus-díjat.

Kép forrása

Eredeti, különleges, elgondolkodtató
„Elegánsan és alaposan megírt, szívhez szóló történetek, amik új szintre emelik a kortárs spekulatív fikciót” – írta Publishers Weekly Ken Liu A papírsereglet és más történetek című novelláskötetéről. A The Washington Postban megjelent kritika szerint pedig Liu csodás novellái betekintést nyújtanak azokra a helyekre, ahol a hétköznapi találkozik a rendkívülivel.
A papírsereglet és más történetek tavaly jelent meg magyarul a negyvenhárom éves kínai írótól, akit a szakma egyszerűen csak a generációjának az egyik legeredetibb, legkülönlegesebb és legelgondolkodtatóbb novellistájának tart. Írásai rámutatnak minden olyan varázslatos dologra, amit megtalálhatunk a hétköznapi dolgokban is. 

Kép forrása

Sci-fi, mitológia, rémálom
Mono no aware című történetben megismerhetjük annak a fiatal férfinak a történetét, aki a távoli jövőben a kultúrája és múltja végső megsemmisülése ellen küzd. Érdekessége, hogy a kínai író japán főhősök szemszögéből írja meg a világvégi apokalipszis utáni történetet. Ezért a novelláért Liu külön megkapta 2013-ban a rangos Hugo-díjat. 
Ennél is kimagaslóbb elismerést kapott a kötet címadó fantasy elbeszélése. Ez a novella volt ugyanis az első az irodalmi díjak történetében, ami egyszerre kapta meg a Hugo-, Nebula- és World Fantasy-díjakat. Nem is csoda, hiszen a kritikusok szerint szívszaggató végkifejlete a fantasztikumot egészen új módon ábrázolja. A papírseregletben egy varázslatos origami tigris döbbenti rá az Egyesült Államokban élő kínai főszereplőt, hogy a szeretet nem ismer határokat.
A Jó vadászatot! című egy kínai mitológiával vegyített fantasy-sci-fi, melyben az olvasó végigkísérheti a mágia különböző korokhoz való alkalmazkodását. Közben pedig egy alternatív Hongkongból induló lázadás kezdetét ismerhetjük meg.
Rendkívüli izgalmakat – talán már rémálmot – nyújt A visszatérő vendég, melyben egy kegyetlen gyilkos után nyomoz főhősünk. Meglepetésre nem egy sablonos nyomozó macsó, hanem egy idősödő nő.

Kép forrása

Más és más
A kötet további részeiben találhatunk még űroperát (Hullámok), sötét sci-fit egy „vigyázó” Nagy Testvérként működő internetes óriáscéggel a Tökéletes párosításban, és olyan klasszikusabb tudományos fantasztikus történetet is, mint az emlékrögzítés technológiáját bemutató Szimulákrumot
Ezek mellett pedig még egy amolyan dokumentarista sztorit is – természetesen sci-fi elemekkel megtűzdelve – Japán második világháborús tetteiről az Aki lezárta a történelmet című elbeszélésben.
A kötet tizenöt novellája mind más és más, de változatosságán túl rendkívüli izgalmakat is nyújt.