A fegyverek fizikája

MEGJELENT: 2016. február 17., szerda | SZERZŐ: Bálint Botond

Az internet előtti bő száz év az emberiség legbővebben dokumentált időszaka. A leírt szó példátlan devalvációja zajlott le ezen idő alatt, de úgy, hogy a nyolcvanas évek végéig ez nem volt nyilvánvaló. Európát tényleg a könyvek népe lakta, a társdalom legjava, arra alkalmas része hozott létre szakmai és művészeti értelemben egyaránt minőségi írásbeliséget, olyat, amely hű tükre a korának.
Ezt a hatalmas tudásmennyiséget felejtjük el most éppen, mi az internet népe, amikor azt gondoljuk sok esetben, hogy tudunk jobbat.


A hidegháború ijesztő dokumentuma
Az egyik utolsó pécsi antikváriumban, a Bagolyfészekben találtam Öveges József könyvét a fegyverek fizikájáról, és magától értetődően kaptam engedményt. 1972-es kiadás, természetesen a Zrínyitől, kemény kötés, tizenötezer példány, huszonhét forint, ami akkor nem is számított kevésnek. A szerző harmincadik könyve, a hidegháború egyébként ijesztő dokumentuma is. Remekül rajzolt, kiválóan áttekinthető, nagy magyarázóerejű ábrák tömkelege, amelyek mögött minden esetben végiggondolt koncepció és alapos grafikai tudás van. Ezek a tragikusan fiatalon elhunyt Szenes Róbert munkái, aki 1971 előtt nyolc képregényt rajzolt a Fülesnek.
A borító is vizuális mestermunka, egyszerűsége és témája ellenére felejthetetlen, Zigány Edit betűtervező, tipográfus munkája. Nem lehet nem észrevenni, mennyivel több munka van ebben a könyvben, mint mostanában szokásos.

Lökéshullám, tűzgömb, halálos adag
A szerző az előszóban reményét fejezi ki, hogy könyve „a béke és boldogság felé vezető utat” kövezi ki. Majd a tudományos megismerés őszinte örömével mesél máig érvényes magas színvonalon lökéshullámról, tűzgömbről, halálos adagról.
Mai ésszel elképzelhetetlen, hogy a hidegháború milyen mélyen a mindennapi élet természetes része volt, s meghökkentő, hogy a megatonnák, az atomrobbanófejes rakéták tulajdonságai, az ellenrakéták, a világűr, mint hadszíntér, mennyi-mennyi érdekes fizikai jelenség, probléma megmagyarázására teremt lehetőséget.
A könyvet olvasva képet alkothatunk a tudományos nyelv változásairól, sajnos stílusának későbbi satnyulásáról is, valamint az SI (Système International d’Unités) mértékegységrendszer használata előtti időkről.
Különösen tanulságos Öveges József gondolkodásmódja abban a tekintetben, hogy nemcsak a közvetlen technológiai nehézségeket látja és láttatja a jövő által később maximálisan igazolt realizmussal, hanem magát a fizikát is.

Magyarázat két fegyver között
A könyv szerkesztése is kiválóan sikerült, nehezen juthat eszünkbe olyan mindennapi fizikai jelenség, amelyre nem találunk egy rövid, de világos magyarázatot valahol, két fegyver között. Egy fizikatankönyv és a vegytiszta militarizmus összeházasítása annyira barátságosra sikeredett, hogy észre sem vesszük. Pedig az utóbbi a hatvanas-hetvenes évek korszellemének mára elfelejtett lenyomata, hiába beszélt akkortájt már mindenki enyhülésről és békés egymás mellett élésről, mindkét fél készen állt a hagyományos és a nukleáris háborúra is.
A katonai technológiák nyilván rengeteget finomodtak azóta, és ha lehet, még gonoszabbak lettek. Mi meg elfeledkeztünk róluk, miközben csak annyi történt, hogy három generáció óta kevéssé fenyeget bennünket az a veszély, hogy egyszer rajtunk próbálják ki őket.


Címkefelhő
Megosztás

Egypercesek

Dante online

Dante online

Az Isteni színjáték egyik legkorábbi, gyűjteményükben őrzött középkori kéziratát tették elérhetővé

Ragályos sorok

Pályázatot indított az EMMI kortárs költőknek, a műveket április 30-ig várják

Propagandamozi Kínában

Kínai Kommunista Párt megalakulásának századik évfordulója alkalmából hetente legalább kétszer műsorra kell tűzni a párt történetével és ideológiájával foglalkozó propagandafilmeket

Művészeti rendezvények bő két hónapon keresztül

Animációs estek, könyvbemutatók, konferenciák, valamint beszélgetések várják a nagyközönséget a Magyar Művészeti Akadémia programsorozatán

Háromnapos online fesztivált rendez a HUBBY - Magyar Gyerekkönyv Fórum

Péntek és vasárnap között tekinthetjük meg az új kiadványokat