Papíron a kínai szmog

Annyi mindenről lehet könyvet írni. De, hogy pont a szmogról… Ez még senkinek nem jutott eszébe. Illetve most mégiscsak. És természetesen egy kínainak. Na, nem azért természetes ez, mert a több mint egymilliárd kínai közül valakinek mindig lehet eredeti ötlete, hanem inkább azért, mert Kína egyes városaiban már alig látni a masszív szmogtól.

Tízméteres látótávolság

„A kínai levegő szennyezettsége a teljes keleti régiót érinti. Nem csak Peking szenved a szmogtól” – vélekedett Huang Wei, a Greenpeace kínai leányának energiafelelőse. „Ami Pekinget illeti, valamint több más nagyvárost, a szénfogyasztás visszaszorításáért küzdenek. Észak-Kelet Kínának is vissza kellene vágnia a (szén)fogyasztást” – tette hozzá.
Két éve Harbinban például tízméteres volt a látótávolság, mint egy jókora ködben. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a szmog rákkeltő, évente több százezren halnak meg emiatt. Az egyik lap szerint az erős szmog több mint húsz erős cigaretta elszívásának felel meg.
A tisztviselők szerint a fűtés – széntüzelés –, a tarlóégetés, a gépjárművek okozta szennyezés, valamint a gyenge széljárás kombinációja miatt alakul ki a szmog. Egyes feltételezések szerint a hirtelen hőmérséklet- és páratartalom-változás is hozzájárulhat a súlyos légszennyezés kialakulásához.

Megelégelte a szélmalomharcot
Ámde akármi is az oka a kínai szmognak, sokan szenvednek miatta, küzdenek ellene. Közöttük
Li Csun-jüan is, aki a Hopej tartományban lévő, Pekinggel szomszédos Langfang város környezetvédelmi hivatalnak helyettes vezetője, és évek óta több száz olvasói levelet, bejegyzést, véleménycikket tett közzé az interneten, de a Zsenmin Zsipao című pártlapban és szaklapokban is.
Ám egyszer csak megelégelte a szélmalomharcot és kipakolt. Úgy vélte, a közvélemény nem elég tájékozott a környezetvédelemben dolgozókra nehezedő nyomásról, nem ismerik munkájuk korlátait, nincsenek tisztában a rendelkezésükre álló források elégtelenségével és a törvényi támogatottság hiányával. Így aztán könyvet írt mindazokról a kérdésekről és problémákról, amelyekkel az alsóbb szinteken dolgozó környezetvédelmi hivatalnokok találkoznak.

A szmogról és, ami mögötte van
Az ötvenhét esztendős író szerint Jön a szmog! című könyve négy fejezetben négy történetet dolgoz fel, és valamennyinek köze van a környezethez, a levegőtisztasághoz, de persze a bürokráciához és a csaláshoz is.
Li elmondása szerint maga sem gondolta, hogy a kétszáznegyvenezer szót tartalmazó kötettel ekkora sikert ér el, hiszen rövid idő leforgása alatt négyezer kelt el belőle a boltokban, hétezret pedig ingyen osztottak szét. Az részleteket közlő internetes oldalakon több mint húszmillió kattintást kapott, és körülbelül ötezren nyilvánítottak pozitív véleményt róla.
A sikeren felbuzdulva Li két további kötettel szeretné kiegészíteni a mostanit, trilógiává bővítve mondanivalóját a szmogról és, ami mögötte van.