Magyar könyvtár Washingtonban

MEGJELENT: 2019. január 28., hétfő | SZERZŐ: Rácz András

Néhány hónappal ezelőtt a Könyvtárellátó központi raktárából jelentős könyvcsomag indult Amerikába. Mint kiderült, a Washingtoni Kossuth Házban nagyszabású magyar nyelvű könyvtár születik, annak állományát gyarapítja a küldemény. 
De hát tulajdonképpen miért van szükség Washingtonban magyar könyvtárra? Honnan jött az ötlet? Hol tart a kezdeményezés? 
Efféle témákban kérdezgettük Sütő Esztert, a könyvtár munkatársát. 


– A könyvtár szervezésének az ötlete tavaly májusban merült fel. Alapítványunk, a Kossuth Foundation egy nagyobb könyvadományt kapott akkoriban, és mivel helyünk is volt egy ilyen kezdeményezéshez, elindítottuk a projektet. A szervező és ötletgazda első körben az alapítvány vezetője, Gabe Rózsa volt, akitől én vettem át a szervezést induláskor, és azóta is a könyvtár projektet vezetem.

– Hogyan sikerült összegyűjteni az induló könyvállományt? 

– Az első nagyobb adományt a hír hallatára több is követte, többek között a Washingtoni Magyar Nagykövetség, helyi magánszemélyek, és a Könyvtárellátó Kft is hozzájárult a gyűjtemény bővüléséhez. Immáron közel ezerhatszáz kötetünk van, amivel Amerika második legnagyobb magyar nyelvű kölcsönözhető gyűjteményével büszkélkedhetünk. A Kello szerepét itt kiemelném, hiszen tőlük kaptuk az egyetlen olyan könyvajándék szállítmányt, ami teljesen új könyvekből állt. Ezúton is nagyon köszönjük. A Budapestről való szállítást az Overseas Shipping Kft adományozta, ami igazi jószívű csapatmunkáról árulkodott. Az alapítvány tanárai, és helyi önkéntesek segítettek a katalogizálásban. Minden doboz könyv kurátori munkán esett át, és az így beválogatott könyvek egyenként egy digitális katalógusba kerültek. A legfőbb kategóriák a magyar szépirodalom, világirodalom, költészet, életrajzok, történelem, gyermekkönyvek. Ez utóbbira van a legnagyobb igény, igyekszünk minden eszközzel bővíteni ezt a kategóriát. A katalógus keresőfelülete itt található. 

– Gondolom, ilyen előzmények után hamar sikerült megnyitni a könyvtárat. 

– A megnyitó szeptember 8-án volt. A nemzeti színű szalag ünnepélyes átvágása után a látogatók feliratkoztak önkéntesnek, beiratkoztak a könyvtárba és kölcsönöztek is könyveket. A vendégek között Dr. Szabó László Nagykövet úr is megtisztelt minket, ráadásul mesedélutánt is tartott a gyerekeknek. Volt pogácsa, közös népdal-éneklés, mesedélután. Mindenkit személyesen igyekeztünk körbevezetni a könyvtárszobában és elmesélni a megnyitót megelőző munka részleteit. A washingtoni magyar közösség talán a legsűrűbb koncentrációjú az államokban. Ezt a közösséget szolgáljuk a gyűjteménnyel és a közösségi térrel, ami itt kialakult. 

– Milyen terveik vannak? Látnak-e maguk előtt újabb célokat, lehetőségeket? 

– A könyvtár jelenleg kétheti rendszerességgel van nyitva, és betanított önkéntes könyvtárasok lelkes kis csapata várja a látogatókat a megjelölt nyitvatartási napokon.A közösséget a honlapunkon, a facebook oldalunkon, a havi rendszerességű hírlevelünkön keresztül, és a helyi google groups listán, az 'unicum'-on érejük el. A könyvek mellett, a könyvtár heti öt alkalommal magyar nyelvóráknak ad otthont, illetve az ezen kívül szervezett programoknak. Ezek közé tartozik a filmvetítések sorozata, ahol már levetítettük az Üvegtigris, a Kincsem és a Szabadság, szerelem című magyar filmeket, most februárban pedig a Hyppolit, a lakáj 1931-es változatát vetítjük majd. A vendégelőadók között volt neves építész, L. Balogh Krisztina, Kós Károly és Pro Architectura díjas építészmérnök, ifjabb Koszorús Ferenc, akivel arról beszélgettünk, hogyan mentette meg Koszorús Ferenc ezredes kétszázötvenezer budapesti zsidó életét a második világháború alatt. A továbbiakban lesz rendezvényünk, amelyen Caravaggio művészetével, majd Holesh Dénes kalandos életével ismerkedhetünk meg. 

– Látnak lehetőséget arra, hogy szélesebb körben is hasznossá váljon a könyvtár? 

– Tervezzük, hogy a programok skáláját bővítjük, szeretnénk más helyi szervezetekkel együttműködni, így a cserkészekkel vagy a Magyar Iskolával. A könyvgyűjteményt tovább bővítjük, amíg van hely. Jelenleg főleg gyermek és mesekönyvekre vadászunk. Szeretnénk, ha minél több fiatal érdeklődését felkeltené a könyvtár, és minden eszközzel hozzá szeretnénk járulni a magyar nyelv és kultúra megőrzéséhez. Főleg az itt született gyermekeknek lenne fontos egy olyan forrás biztosítása, ami segít az anyanyelvet használni és elsajátítani.

Képek forrása
Megosztás

Egypercesek

Zsűriasztalon a pályaművek

Zsűriasztalon a pályaművek

Idén is meghirdetésre került a 100 Szóban Budapest irodalmi pályázat

Elhagyják a barátai a friss Nobel-díjast?

A magyar származású költő tömören nyilatkozott

Extremadura, a meditatív, sivár pokol

Krasznahorkai László nemigen kedveli a legkisebb írásjelet, a pontot, ezért Az utolsó farkas című kisregényében csupán egyszer teszi ki

A százéves olimpiai bajnok titka

Keleti Ágnes a világ jelenlegi legidősebb ötkarikás győztese

Elhunyt Derek Mahon

„Az ír költészetre, irodalmi világra és a társadalom egészére gyakorolt hatása, valamint öröksége is hatalmas”