Kávé és költészet

A közismert városi legenda szerint Rejtő Jenő egy-két sorral, oldallal fizetett a kávéért, amikor éppen pénzszűkében volt. De hát mikor nem volt ő pénzszűkében… A szerzői sorokkal azután átügetett a kifutófiú a kiadóhoz, ahol pénzre váltották a szövegrészletet.
Hogy a legenda a Rejtő kutatók szerint nem igaz, az nem kell, hogy zavarjon bennünket, különösen azért nem, mert az előttünk álló szombaton, március 21-én, nem mellékesen a Költészet Világnapján, mi is fizethetünk pár szalvétára vetett sorral a kávéért.

Akár saját verset is faraghatunk

Persze nem mindenhol, csak azokban a kávézókban, amelyek csatlakoztak a Julius Meinl kezdeményezéséhez. Mielőtt azonban felsoroljuk a magyarországi szöveg-elfogadóhelyek listáját, muszáj elmondanunk, miről is van szó.
Nos, a Költészet Világnapja alkalmából különleges kezdeményezésbe fogott a Julius Meinl. 2015. március 21-én, szombaton ugyanis egy teljes napig minden verssor kávéházi fizetőeszközzé válik. A felhíváshoz a világ huszonnégy országa csatlakozott, köztük Magyarország is. Összesen több mint ezeregyszáz kávézó, bár és étterem, döntött úgy, hogy Költészet Világnapja alkalmából verssel is lehet fizetni a kávéért.  
Ráadásul az sem elvárás, hogy valami ismert költő, híres sorait firkantsuk a szalvétára. Akár saját verset is faraghatunk, ha van hozzá kedvünk.

E kávéházi szegleten…
A szellemes kezdeményezés mögött, a Julius Meinl áll, amelynek vezetői úgy vélik, hogy a kávéfogyasztás és a kávéházi kultúra szorosan összekapcsolódik. Bécs – ahonnan a cég valaha elindult – éppen olyan élénk gasztronómiai és kávéházi kultúrával rendelkezett a századfordulón és az azt követő évtizedekben, mint Budapest. Bohémek, művészek, írók, költők annak idején gyakorlatilag a kávéházban éltek, s nyüzsgő, pezsgő szellemi és alkotói légkörében nem pusztán társalogtak, de sok esetben ott is írták meg remekműveiket.
Hát persze, hogy a kávéházi verselés legnyilvánvalóbb bizonyítéka lett a kezdeményezés alapgondolata: „Harminckét éves lettem én – meglepetés e költemény csecse becse: ajándék, mellyel meglepem e kávéházi szegleten magam magam.”

Magyarország is csatlakozott
Hagyományteremtő szándékkal, idén először Magyarország is csatlakozott a felhíváshoz. Sajnos nem minden kávéház vállalta, hogy legalább egy kávét verssel fizethessen a betérő, de az alábbi helyszíneken március 21-én, a Költészet Világnapján, a rímek kávéra válthatóak.
Café Vian Bazilika (Cím: Budapest, Hercegprímás utca 15, 1051), Café Vian Gozsdu udvar (Cím: Budapest, Király utca 13, 1075), Café Vian Liszt Ferenc tér (Cím: Budapest, Liszt Ferenc tér 9, 1061), Dunapark Étterem és Kávézó (Cím: Budapest, Pozsonyi út 38, 1137), Első Pesti Rétesház Kávéház (Cím: Budapest, Október 6. u. 22, 1051), Jókenyér Budakeszi (Cím: Budakeszi, Fő út 134, 2092), Jókenyér Istenhegyi út (Cím: Budapest, Istenhegyi út 23. 1126), Jókenyér Pilisszentiván (Cím: Pilisszentiván, Erzsébet Ipari park 4, 2084), Mini Bar Budapest (Cím: Budapest, Szent István tér. 11, 1051), Szamos Allé (Cím: Allee Üzletközpont, Budapest, Váli u. 3, 1117).
Kellemes verselést kívánunk!