Könyvtárpolitika az Iszlám Államban

Amikor a hónap elején Iszlám Állam fegyveresei betörtek a Moszuli Központi Könyvtárba, azzal a küldetéssel érkeztek, hogy elpusztítsanak egy ismerős ellenséget: az idegen, felforgató gondolatokat.
Most a helyiek attól tartanak, hogy a radikális fosztogatás nyomán megsemmisült a könyvtár értékes gyűjteménye.

Ezek a könyvek hűtlenségre buzdítanak!

A moszuli lakosok azt mesélik, hogy a szélsőségesek betörték az ajtót, amely védte az észak-iraki város tudásának legnagyobb tárházát, és a könyvtár állományából mintegy kétezer könyvet – köztük a gyermekkönyveket, versesköteteket, filozófiával, sporttal, az egészségüggyel, tudománnyal foglalkozó köteteket – hat teherautóval szállítottak el. A könyvtárban csak az iszlám szövegek maradhattak.
A többi?
„Ezek a könyvek hűtlenségre buzdítanak, mind-mind egy felhívás, hogy ne engedelmeskedj Allahnak! El fognak égni!" Efféléket üvöltöztek a szakállas fosztogatók, akik a hagyományos afgán kétrészes ruházatot viselték. A jelentről egy neve elhallgatását kérő férfi mesélt az Associated Press munkatársának. A közelben lakók félnek az Iszlám Állam megtorlásától, ezért sem arcukat, sem nevüket nem merték adni nyilatkozataikhoz. Azt azonban elmesélték, hogy a könyveket a szélsőséges könyvtár-rablók liszteszsákokba pakolták, úgy rakták teherautókra.

A folyó fekete lett a tintától
Hakim al-Zamili, az iraki parlament a biztonsági és védelmi bizottságának az elnöke úgy nyilatkozott: az iszlám állam „úgy tekint a kultúrára, a tudományra és a civilizációra, mint a vad ellenségre."
Al-Zamili szerint az iszlám állam harcosai rosszabbak, mint a portyázó középkori mongolok, akik 1258-ban kifosztották Bagdadot és mindazt, amit a könyvtárban találtak – régi műveket, a történelemkönyveket, az orvostudomány és a csillagászat remekeit – a Tigrisbe dobálták. A legenda szerint a folyó fekete lett a rengeteg kioldódó tintától.
„A módszer más, de a mentalitás ugyanaz.” – fogalmazott a képviselő.
Az iszlám terroristák – az általuk elfoglalt iraki és a szíriai területeken – arra törekednek, hogy megtisztítsák a társadalmat mindentől, ami nem felel meg az az iszlám erőszakos értelmezésének. Már elpusztítottak, számos régészeti emlékeket, mivel azokat az iszlám tanításaival összeegyeztethetetlen, bálványimádó, pogány emléknek tartják. De elpusztítottak néhány évszázados iszlám mecsetet is, szentélyeket, próféták sírjait.
Most a könyvek kerültek sorra.

A pogány iratok rejtegetőire halál vár
Moszul – a legnagyobb város az Iszlám Állam által megszállt területen – viszonylag iskolázott, népességgel büszkélkedhet. A városlakók kulturális igényei olyan helyi hagyományt alakított ki, amely arra törekszik, hogy megőrizze emlékeket és gyarapítsa a műveltséget, így természetesen a könyvtárakat is. Az Egyesült Államok által indított, 2003-as invázió és Szaddám Huszein megdöntése után kialakult káoszban a lakosok a Moszuli Központi Könyvtár számos dokumentumát próbálták megmenteni. Saját otthonaikban rejtettek el néhány évszázados kéziratot, hogy megakadályozzák a lopásokat vagy azt, hogy a fosztogatók megsemmisítsék azokat. Ezúttal azonban, az iszlám állam súlyos büntetést helyezett kilátásba az ilyesmiért. A pogány iratok rejtegetőire halál vár.
A Moszuli Egyetem történelem professzora, aki ugyancsak név nélkül nyilatkozott, elmondta, hogy a szélsőségesek a városban más nyilvános könyvtárakat is megtámadtak az elmúlt hónapban. Különösen nagy kárt okoztak a levéltárban, a szunnita könyvtárakban, a domonkosok kétszázhatvanöt éves kolostorának könyvtárában, és a Moszuli Múzeum Könyvtárában, ahol egyébként ötezer esztendős szövegek – agyagtáblák – is találhatóak.  
A professzor beszámolt arról is, hogy a fegyveresek többnyire éjszaka érkeznek és rakodják a szíriai rendszámú teherautókra a könyveket. Hogy mi lesz a sorsa ezeknek a régi köteteknek, azt egyelőre senki nem tudja.
A professzor hozzá tette, a lakók attól tartanak, hogy az Iszlám Állam fegyveresei „meg akarják változtatni a város az arcát... sajnos a jellegzetes épületek és a történelem elpusztításával."