Indul az Ünnepi Könyvhét!

Szeptember 17-én, azaz holnap kezdetét veszi a kilencvenegyedik Ünnepi Könyvhét. A járványhelyez miatt részben az online térbe kényszerült esemény vasárnapig, szeptember 20-ig „várja a látogatókat” mind a digitális eseményekre, és az egészségügyi előírások megfelelő betartása mellett természetesen hagyományos módon is az „offline” programokra. A rendezvény amolyan beharangozójaként pedig hétfőn nyilvánosságra kerültek a Szép Magyar Könyv 2019 verseny díjazottjai.

Kép forrása

Kényszerű döntés
Néhány héttel ezelőtt úgy tűnt, nincs akadálya annak, hogy az idei, kilencvenegyedik Ünnepi Könyvhetet a megszokott módon megrendezhessék a Vörösmarty téren, azonban a fokozódó járványhelyzet miatt nem kaptak megfelelő jóváhagyást az országos tisztifőorvostól, ezzel pedig a rendezvény szokásos formátumára keresztet is lehetett vetni. „Nagy várakozás és készülődés előzte meg a szeptemberre tervezett Könyvhetet, annál is inkább, mert a pandémia miatt idén mind itthon, mind külföldön elmaradtak a szokásos könyves rendezvények: így az áprilisi Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál és a júniusi Ünnepi Könyvhét is. Ez utóbbi került volna utólagos megrendezésre a szokásos, Vörösmarty téri helyszínen szeptember 17. és 20. között. Idén 176 kiadó, szervezet jelentkezett, ami rekord az ÜKH történetében. Jelzi, hogy a könyvszakma a nehéz körülmények ellenére is teljesíti küldetését, a sokszínű kultúra, irodalom közvetítését az olvasóknak” – fogalmazott Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülésének elnöke.

Kép forrása

Színes programpalettával kárpótolnak
Az elnök továbbá elmondta, hogy igyekeztek olyan programokkal előhozakodni, melyekkel kárpótolhatják a közönséget a rendezvény hagyományos formátumú elmaradásáért. Az érdeklődők az Ünnepi Könyvhét weboldalán, valamint a közösségi médián keresztül tájékozódhatnak az online és offline eseményekről, előbbieket legfőképp Youtube-on és Facebookon lehet majd nyomon követni.
A szervezők a korábbiakban már nyilvánosságra hozták a Könyvheti Jegyzéket, illetve a Könyvhét online és offline programnaptárát, most pedig elkészült a Könyvhét online prospektusa is, illetve hétfőn bemutatták a Szép Magyar Könyv 2019 verseny győzteseiről és különdíjasairól készült összeállításukat is.
A Szép Magyar Könyv díjat az MKKE adományozza a könyves alkotóközösségeknek és szakembereknek, de az elmúlt évtizedekben a közjogi méltóságok és magánszemélyek  különdíjak felajánlásával csatlakoztak a kezdeményezéshez, így jelenleg tizenkét díjért indulnak versenybe a kiadók által nevezett kiadványok.

Kép forrása

A győztesek névsora
Gyermekkönyvek kategóriában Benedek Elek: Gyémánt mesekönyv (Scolar), Ifjúsági kategóriában az Ezentúl lesz banán! (Tilos az Á Könyvek) című, rendszerváltásról szóló novelláskötet részesült az elismerésben. A művészeti és ismeretterjesztő könyvek közül Körner András: Költők a kabaréban (Corvina), szakkönyv kategóriában Víg Károly: A rovartani kutatások története Magyarországon (Savaria megyei hatókörű Városi Múzeum), könyvsorozatok kategóriában pedig Bajzáth Mária (szerk): Magyar Népmesekincstár-sorozat (Kolibri Gyerekkönyvkiadó) című műve diadalmaskodott. Az év illusztrátora idén Turi Lilla lett, aki Dragomán György: Jég (Magvető) című könyvének fényét emelte rajzaival. Különdíjas lett Boka László-Rózsafalvi Zsuzsanna: „Valaki útravált …” – az úton levő és kiútkereső Ady Endre (OSZK Kiadó és MMA Kiadó), Jankovics Marcell: Trianon (Méry Ratio Kiadó), Dányádi Sára: Belvárosi növényvilág (Corvina), Papolczy Péter – Szabó Lőrinc – William Shakespeare: Hogyne szeretnélek! (Tilos az Á Könyvek), emellett illusztrátori különdíjban részesültek a Sal Endre: Mi, magyarok (Libri Kiadó) és Szuna Noémi: Tea – Csészével a világ körül (Central Kiadói Csoport) könyveit rajzokkal ellátók is. 
A díjazottaknak ezúton is gratulálunk!