Megkezdődött a tankönyvek kiszállítása

A mai nappal kezdetét veszi a tankönyvek kiszállítása az általános és középiskolák számára. Mint az korábban elhangzott, az eddig is ingyenes tankönyvellátást a kormány kiterjesztette, a továbbiakban minden közép- és általános iskolás diák térítésmentesen juthat hozzá a tankönyvekhez.

Kép forrása

Családtámogatás
Bár a járványhelyzet sok tekintetben rajzolta át a közoktatási tevékenységet, a tankönyvellátás miatt nincs ok aggodalomra, a mai nappal ugyanis megkezdődhetett a tankönyvek kiszállítása, mely a tervek szerint augusztus végéig kerül lebonyolításra. A köznevelési törvény módosítása alapján az állam ettől a tanévtől ingyenesen biztosítja a tankönyveket immár valamennyi diák számára. Ez 1,2 millió tanulót érint, a felső tagozatos általános iskolások és a középiskolások mellett a 13-16. szakképzési évfolyamokra járó tanulókat is – Ismertette Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára. Elmondta továbbá, hogy a kormány egyfajta családtámogatási formaként tekint a tankönyvellátásra, mivel a korábban akár húsz-harmincezer forintos könyvcsomag összege az intézkedések nyomán teljes egészében a családoknál maradhatnak.
Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár elmondta, hogy a múlt évhez képest százötven-százhatvanezer tanulóval több részesül térítésmentes tankönyvellátásban, erre az állam 13,8 milliárd forintot biztosít a költségvetésben.

Kép forrása

Világszínvonalú könyvek
Tőczik Zsolt, a KELLO ügyvezetője arról beszélt, a járványhelyzet ellenére sikerült megoldani, hogy tanévkezdésre eljussanak az iskolákba a tankönyvek, melyek „minőségüket tekintve világszínvonalúra” sikerültek. Maruzsa Zoltán arról beszélt, hogy mivel módosult a Nemzeti alaptanterv, összesen hatvanegy új vagy átdolgozott tankönyv készült el. Elmondta továbbá, hogy az idei tankönyvjegyzéken szereplő könyvek több mint ötvennégy százaléka az Oktatási Hivatal kiadásában készült el, illetve az összes tankönyvnek mintegy hatvanöt százaléka állami kiadású. Az állami szerepvállalás ilyen mértéke komoly eredménynek tekinthető, mivel ezek a tankönyvek jóval alacsonyabb költséggel készülnek, mint a magánkiadók könyvei, valamint az ügyintézés is jóval kevesebb adminisztrációt ró az iskolákra, miután az digitális felületeken zajlik. Rétvári Bence jelezte: a kormány kiemelt szempontja az esélyteremtés, azaz nem kell mérlegelni, hogy egyik vagy másik tankönyvet azért választják, mert olcsóbb vagy drágább, hanem az iskola és a diákok profiljához lehet igazítani a rendeléseket. 

Kép forrása

A tervek szerint
A KELLO körlevélben tájékoztatta az intézményeket a rendelés, a kiszállítás és az átvétel részleteiről. Bár sikerült az ütemtervet tartani, a járvány ennek ellenére bizonyos eszközök gyártási folyamataira a forgalmazók visszajelzései alapján mégis kihatott: a sajátos nevelési igényű tanulók neveléséhez-oktatásához rendelt fejlesztőeszközök kiszállítása ezért a korábbi tájékoztatónkban közölt időponthoz képest módosult, melyről a KELLO tájékoztatta az érintett intézményeket. Mivel az előállításban történő csúszás késedelmes beszállítást okozott, ezért a fejlesztőeszközök kiszállítása két ütemben fog megvalósulni. Az első ütem az eredeti időpontban, 2020. szeptember 16-tól kezdődik, a másodikban pedig a késve beérkező termékek szállítása történik, mely november 15-től december 10-ig fog tartani. 
A tankönyvek átvételéhez az intézményeknek küldött tájékoztatásban foglaltak szerint diákmunkások biztosítanak segítséget, amennyiben erre az adott intézmény igényt tart.