Az idei 100 szóban Budapest pályázat legjobbjai

MEGJELENT: 2019. október 29., kedd | SZERZŐ: Rónaszéki Rómeó

Idén hatodik alkalommal rendezték meg a 2014-ben életre hívott, „100 szóban Budapest” pályázatot, melynek kiírásáról mi is hírt adtunk korábbi cikkünkben. A pályázatok beküldési határideje július 15-én lejárt, azóta pedig a zsűri a FISZ-szel (Fiatal Írók Szövetsége) karöltve már ki is választotta a legjobb pályaműveket, amelyeket október elején, a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár falai között, a díjátadón állítottak ki. 

Kép forrása

A legjobbak

A több, mint ezernégyszáz beérkezett pályaműből a legjobb száz bekerült a 100 szóban Budapest címet viselő zsebkönyvbe, a tizenkét legjobb történetet neves kortárs művészek illusztrálták, valamint kikerült a 100 Szóban Budapest honlapjára és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár aulájába, a legjobb három + egy pedig még pénzdíjban is részesült. És hogy mi a plusz egy? Nos, a 100 Szóban Budapest pályázat minden évben külön díjazza a legjobb történetet, melyet tizennyolc éven aluli szerző tolla alkotott. Ahogy minden évben, úgy idén is számtalan szempár számtalan kalandja került lejegyzésre – mindösszesen száz szóban –, így aki bármilyen módon kötődik Budapesthez, mindenképp fog olyan történeteket találni a legjobbak között, amelyekről úgy fogja érezni, hogy személyesen neki szólnak. Idén a döntőbe jutottak nagymamák története, lakások ablakában történő merengések leírása, a hajnali Blaha életérzése megörökítve, valamint a görbe estékben való fiatalos lendülettel teli részvételek szóbaöntése is, nem beszélve Mjedvevics elvtárs kalandjáról, aki egyébként – mint kiderült – egy „rohatt szemét”. De beszéljenek helyettem inkább maguk a történetek, nézzük is meg idén melyik három + egy pályázat nyerte el a zsűri szívét és állhatott fel a képzeletbeli dobogóra.


Kép forrása

Harmadik helyezett: Papp Adrienn – 100szóbannemlehet
vettemfrisskiflit. lefőttakávé. hánykorjösszkábé? matutinemmaradoktovább. vigyázzmagadra. mármosttörialábam. sziacicavangazdád? négyeshatos. tesseneksegíteniéhesvagyok. sziauram. kösziuram. nabazmeglejártabérletem. esztéká. akkorugorjonkiabugyiból. háromhavit? bocshogykéstem. tendervan. egyhetetúlórázok. areklámszakmailyen. péntekvan. majdlecsúsztatod. pedigmanemtudoktovább. frissítenikéneacévém. ebédszünet. csiliscsirke. elvitelre. nemkellszatyor. kapásbüfé. presszóhabbal. melbakocka. brainstorming. kiacélcsoport. miazüzenet. szerintemnemelégerős. hatmúlt. perszeotthonfolytatom. sziasztokjóhétvégét. faszkivan. bocsneharivantüzed? nemdohányzom. százasomsincs. szépaszemed. kékmetró. kéremvigyázzanakazajtókzáródnak. metrópótló. elnézéstleszállok. lökjélfelpersze. hádaturi. habosgofri. sétahaza. futnikéne. nincskedvem. csakazértis. margitsziget. előzzmámeg. mindjártvége. dejólesett. parlament. mennyireszépezaváros. bocsikicsitmávszagomvan. nembajszeretlek. esemes. estetali? asszembetegvagyok. mondomtendervan. najóegyórára. mittudoménlegyenablaha. bulinegyed? biztoshogynem. megcsörgessem? nemveszifel. hosszúasor. négyirsaitlécci. akkorlegyenpalack. ropitokvan? majdfogomahajad. deszpaszito? bulibáró. utsókörlányok. nincsmegatelóm. ottvanakezedben. deszépahold. deszépmacskavagysanyi. belenelépjakutyaszarba. hagymacsípős? mostmentelazéjszakai. bepisilek. hívokegytakkert. akurvasokhatostazolcsó. honvédutca26. igenötödik. háromezerhatleszhölgyem. négybőlköszi. jóéjtviszlátszia. faltólfalig. legalábbfogatkénemosni. aztmondtadcsakegyórára. igyálsokvizet. leszelakiskiflim?

Kép forrása

Második helyezett: Kemény Amira Anna – A dédi mesélte 
Dédmamám, Bánfi Jusztínia 1939-ben végzett a Margit körúti angolkisasszonyoknál. Nemrég meghívót kapott egy belvárosi kávéházban tartandó eseményre, a nyolcvanéves érettségi találkozójára. Meglepetésére az akkori huszonnégy fős osztályból valamennyien megjelentek, erőben-egészségben. Az igazi meglepetés az volt, amikor betoppant Aurélia nővér, a most százkilenc esztendős osztályfőnökük. A régi osztályból huszonhárman Isten szolgái lettek. Közülük egyetlenegy nem maradt apáca. Hat gyermeke, tizennyolc unokája és ötvennégy dédunokája született. Ez a csodálatos asszony az én dédnagymamám. A régi angolkisasszonyok megbeszélték, 2039-ben újra találkoznak. Aurélia nővér arra kérte őket, hogy a találkozót legközelebb nála tartsák meg.

Kép forrása

Első helyezett: Keömley Anna – Hagyomány
1982-ben történt. A holland fiú az Astoriánál szólította le a lányt. Útbaigazítást kért tőle, hogy hogy juthatna el a Halászbástyára. A lány épp nyelvvizsgára készült, örült, hogy gyakorolhatja az angolt – no, meg tetszett is neki a fiú –, ezért elhatározta, hogy magyarázás helyett inkább felkíséri a várba az idegent. A Dunára letekintve, az angolórákon szerzett tudását latba vetve, lelkesen sorolta a hidakat, aztán rátért a parlament leírására. „Parlament?! Minek nektek parlament?! Az egyetlen pártotok önmagával vitázik?” A lány elhallgatott. Még sohasem tette fel magának ezt a kérdést. „Tradition.” Ez volt az egyetlen angol szó, ami az eszébe jutott.

Kép forrása

A legjobb 18 éven alatti kategória győztese: Maróti-Ágóts Mátyás – Mjedvevics elvtárs
Egy tűzfalon megjelent egy elnagyolt graffiti: Mjedvevics elvtárs rohatt szemét. A pestiek elsétáltak mellette és röhögtek. Egy rendőr jelentette a feliratot a felsőbb hatóságoknak. Ők kiküldtek egy alulfizetett, kedvetlen takarítóbrigádot, de az írás nem tűnt el. Közben már egyes vidékiek is mondogatták egymásnak a presszóban, hogy Mjedvevics elvtárs rohatt szemét. Az ügyet ezalatt egyre feljebb adogatták a szamárlétrán, míg végül már az államapparátus egyes fontos tagjai is ezzel foglalkoztak. Ekkor derítette ki ugyanaz a közrendőr, hogy Mjedvevics elvtárs nem is létezik. A kormány kiadott egy közleményt arról, hogy Mjedvevics elvtárs csak egy gúnynév, de hiába. Mindenki tudta, hogy rohatt szemét.

Forrás
Megosztás