MANK-programok Tusványoson

A tehetséggondozás sikerének titka után ered a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. a harmincéves Tusványoson, ahol Bagi Ivánnal és Mező Misivel szervez kerekasztalbeszélgetést. A MANK továbbá közös alkotásra hívja a művészetkedvelőket: a fesztivál egyik vendégházát borítja be vászonnal, hogy azon a látogatók együtt készíthessék el Tusványos közös óriásműalkotását. A Rákóczi-udvarban szó lesz továbbá Kaszás Attila hagyatékáról, a Magyar Teátrumi Társaság sátrában rendezett vetítésen pedig Cseh Tamás dalai elevenednek meg.

Kép forrása 

Tárlat és falfirka 
Különleges kezdeményezéssel, (F)Alkotás – Házfalon az alkotásunk címmel szervez közös alkotási lehetőséget a táborozó fiatalok számra a szentendrei központú intézmény július 24-én és 25-én. Az előzetes tervek szerint a fesztiválozók az egyik vendégház drapériával beborított felületét tölthetik meg számukra izgalmas mintákkal. A rendkívüli firkálás során így a fesztivál résztvevői Tusványos közös óriásműalkotását készíthetik el. 
Hogy a dolog mennyiben lesz műalkotás, azt persze egyelőre nehéz megítélni, de hogy jó móka lesz, az egészen biztos.
A fesztivál keretében kiállítást is nyit a MANK: a sepsiszentgyörgyi Erdélyi Művészeti Központban Plugor Sándor grafikus- és festőművész emlékére rendez tárlatot, amelyet Antal Árpád András, Sepsiszentgyörgy város polgármestere, Németh Zsolt, a Magyar Országgyűlés Külügyi Bizottságának elnöke és Tardy-Molnár Anna, a MANK Nonprofit Kft. ügyvezetője nyit meg július 23-án.

Kép forrása

Pálya és tehetség
A falfirka mellett két izgalmas kerekasztal-beszélgetést is kínál a MANK Tusványoson. Július 24-én Tehetséggondozás: a hátrányos helyzettől a sztárnevelésig címmel arról vitáznak a meghívott vendégek, mekkora kihívást jelent a fiatal művészek számára a művészeti pályán való érvényesülés, mik ennek a folyamatnak az összetevői, főleg abban az esetben, amikor hátrányos helyzetből indul egy tehetség. 
A fesztivál résztvevői és a cigány kultúra hagyományaival, művészeti örökségével foglalkozó, Budapesten épülő Cziffra Művészeti Központ munkatársai lesznek a MANK segítségére a kérdés megválaszolásában. A beszélgetésen részt vesz Bagi Iván, Karinthy-gyűrűs magyar humorista, író, Lőrinczy György, a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, a Cziffra Művészeti Központ művészeti tanácsadó testületének tagja és Mező Misi, a Magna Cum Laude frontembere. 
A másik beszélgetés Kaszás Attila hagyatéka a határon innen és túl címmel hirdették meg a szervezők.  A beszélgetésen felelevenítik, hogy a díjat megalapítása óta számtalan alkalommal nyerték már el határon túli művészek, akik mind-mind szeretettel és tisztelettel adóznak Kaszás Attila munkássága előtt. Őket igyekszik a MANK most egy asztalhoz ültetni, hogy meséljenek arról, mit jelent számukra a Kaszás Attila-díj elnyerése, hogyan látják a magyar nyelvű színjátszás erdélyi helyzetét. A beszélgetésen részt vesz Nemes Levente és Nagy Alfréd, a Sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház tagjai.

Kép forrása

Cseh Tamás hagyatéka 
Keresztül-kasul az életen – dokumentumok Cseh Tamás pályaképéhez címmel a Magyar Teátrumi Társaság sátrában szervez filmvetítést az alkotóművészet támogatója július 25-én.  Hanák Gábor filmösszeállításában az ismert és ritkán hallott dalok mellett zenész- és pályatársak archív felvételei, Bereményi Géza, Jancsó Miklós, Törőcsik Mari és a Dalnok emlékezései idézik fel az életút állomásait. Megelevenednek a filmszerepek, a képzőművészeti alkotások, a családi gyökerek, és elsősorban az autentikus előadások: a koncertek. 
A filmet a vetítés előtt Szemerei Péter, a Cseh Tamás Archívum vezetője mutatja be.
Nos, azt eddig is tudtuk, hogy Tusványos a kortárs magyar együtt-gondolkodás egyik legfontosabb rendezvénye, de íme, lassan afféle összművészeti fesztivállá is válik.