Gyógyulni tilos!

Most, hogy a meleg büszkeség felvonuló aktivistái emlékeztettek mindenkit az életmód megválasztásának szabadságára, más melegjogi aktivisták sikeresen léptek föl az életmód megválasztásának tilalma érdekében. Az Amazon internetes áruház az homoszexuális közösség tagjainak és szervezeteinek több hónapja tartó nyomására úgy döntött, nem forgalmazza többé a homoszexualitást gyógyító terápia legismertebb szorgalmazója, Joseph Nicolosi könyvét. 

Kép forrása

Mi van a változni vágyókkal? 

Hogy a homoszexualitás gyógyíthat vagy nem, azt persze éppen olyan nehéz eldönteni, mint meghatározni a jelenség okát, vagy mibenlétét. Az azonban egészen bizonyos, hogy akadnak olyan homoszexuálisok, akik úgy vélik, nem jártak jól a számukra adott szexuális orientációval, nem büszkék rá, sőt szeretnének szabadulni tőle. Ők okkal reménykednek abban, hogy a homoszexualitás gyógyítható. Szívesen olvasnának a témával kapcsolatos könyveket, tanulmányokat, szívesen mennének ilyen terápiára. (Még akkor is, ha talán kevés esély van a sikerre.) Nos, nekik ezentúl kevesebb ilyen lehetőségük lesz. A két évvel ezelőtt elhunyt kaliforniai pszichológus Joseph Nicolosi több könyvet publikált a homoszexualitás gyógyításáról és annak módszereiről, köztük egy szülőknek szóló kézikönyvet is arról, mit kell tenniük annak érdekében, hogy megelőzzék gyermekeik melegségét. Ő alapította egyébként az azóta megszűnt kaliforniai Aquinói Tamás Pszichológiai Klinikát, valamint a Homoszexualitás Kutatásának és Terápiájának Országos Szövetsége nevű szervezetet, szóval a homoszexualitás gyógyításának elkötelezett híve volt. 

Nos, a világ legnagyobb internetes áruháza most megszüntette Nicolosi könyveinek forgalmazását, egyúttal törölte a megvásárolható könyvek listájáról David A. Robinson ügyvéd önéletrajzi könyvét, amelyben a szerző azt írja le, hogyan szabadult meg homoszexualitásától.

Kép forrása

Miért nem betegség? 
A Change.org nevű civil szervezet más civil kezdeményezésekkel együtt hónapok óta küzd a véleménynyilvánítás szabadsága ellen, egyúttal a gyógyulni, (pontosabban homoszexualitásuktól szabadulni vágyó) melegek lehetőségeinek szűkítéséért. A civil aktivisták több mint nyolcvanezer aláírást gyűjtött össze a Nicolosi-könyvek forgalmazásának beszüntetését kérve az Amazontól. 
Azon túl, hogy a büszkén vállalt másság csatát nyert a nem szívesen vállalt mássággal szemben a dolognak van további érdekessége is. Az a tény ugyanis, hogy a homoszexualitást a hetvenes évek óta hivatalosan nem betegség, nem orvosi, pszichiátriai szakmai viták eredménye, hanem ugyancsak civil nyomásgyakorlás következménye.  

Kép forrása

A pszichiátria az ellenség

Az American Psychiatric Association azaz az Amerikai Pszichiátriai Szövetség a maga részéről gond nélkül listázta szociopata személyiségzavarként a homoszexualitást. 1952 óta rendszeresen kiadott kézikönyvében, a Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders című összefoglalóban, a különböző mentális betegségek egyikeként említik a homoszexualitást. Hogy a szociopata személyiségzavar, amit Európában inkább pszichopátiának ismernek, gyógyítható-e, az persze kérdés, de nem ezért vették ki a mentális zavarok közül a homoszexualitást. 

A könyv 1974-es, hetedik kiadását igazi civil propagandahadjárat előzte meg. Egy Ronald Bayer nevű pszichiáter és melegjogi aktivista tüntetést szervezett az American Psychiatric Association 1970-es San Francisco-i konferenciájának helyszínére. A melegjogi aktivitsták megzavarták a konferenciát, megszakították a felszólalókat, megpróbálták nevetségessé tenni azokat, akik mentális zavarként tekintettek a homoszexualitásra. 1971-ben Frank Kameny, a Gay Liberation Front aktivistája szervezett tüntetést az APA konferenciája ellen, ahol fenyegető agresszivitással kiabálta a rendezvényen megszerzett mikrofonba: „a pszichiátria az ellenség megtestesülése. A pszichiátria könyörtelen és megsemmisítő háborút vív ellenünk. Ezt vehetitek hadüzenetnek". 
Az „ellenség” pedig meghátrált, éppen úgy, ahogyan most az Amazon. A Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders hetedik kiadásában már nem szerepelt mentális zavarként a homoszexualitás. 
A melegjogi mozgalom sikert sikerre halmoz.