Megnyílt a 27. Szent István Könyvhét

MEGJELENT: 2019. május 14., kedd | SZERZŐ: Gergely András

A hagyományoknak megfelelően ez alkalommal is bíboros, prímás, Erdő Péter nyitotta meg a 27. Szent István Könyvhetet a Pázmány Péter Katolikus Egyetem dísztermében. A megnyitón – ugyancsak a tradíciót követve – átadták a Stephanus-díjakat. Ez alkalommal Robert Sarah bíborost és Szelestei Nagy László irodalomtörténészt vehette át az elismerést.

Kép forrása

Egy guineai bíboros
A könyvhét megnyitó ünnepségén adta át Erdő Péter bíboros, prímás, a SZIT fővédője és Spányi Antal székesfehérvári megyéspüspök, a Stephanus Alapítvány elnöke a Stephanus-díjakat.
A teológiai kategória díjazottja Robert Sarah az afrikai Guineában született, s a helyi missziós atyáktól tanulta ismerte meg a keresztény tanítást. Pappá szentelését követően a guineai Boké plébánosaként szolgált, majd a conakryi kisszeminárium tanára és igazgatója lett. Sarah több mint húsz évig volt Conakry püspöke, hivatali ideje alatt elnöke volt a Guineai Püspöki Konferenciának és a Nyugat-afrikai Püspöki Konferenciának is. János Pál pápa a Népek Evangelizációjának Kongregációja titkárává nevezte ki, s mintegy tíz évig töltötte be ezt a pozíciót. Ferenc pápa az Istentiszteleti és Szentségi Fegyelmi Kongregáció prefektusává nevezte ki. Tagja a Világiak Pápai Tanácsának, az Igazságosság és Béke Pápai Tanácsának és a Dignitatis Humanae Intézetnek. 
A francia, olasz és angol nyelvismerettel rendelkező guineai bíboros a Római Kúria kiemelkedő személyisége; a hagyományos katolikus tanítás erőteljes képviselője és támogatója a szexuális erkölcs és az élethez való jog védelmének kérdéskörében, valamint az iszlám radikalizmus elítélésében. Megnyilatkozásaiban többször felemelte hangját a szívtelen kapitalista gondolkodás és a relativizmus diktatúrájával szemben. „Robert Sarah bíboros a csend embere, aki elvezethet bennünket az igazi lelki megújuláshoz” – fejezte be laudációját Pápai Lajos püspök.
Robert Sarah köszönőlevelében többek között azt írta, ez a díj is arra ösztönzi, hogy segítse megőrizni Európa katolikus értékeit. A bíboros várhatóan karácsony körül látogat majd Magyarországra.

Kép forrása

Barokk irodalom és lelkiség

Az irodalmi kategória kitüntetettje Szelestei Nagy László docensként oktatott a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának Régi Magyar Irodalom Tanszékén, majd a Pázmány Péter Katolikus Egyetem (PPKE) régi magyar irodalmi szemináriumainak vezetőjeként tevékenykedett. Később a PPKE Bölcsészettudományi Karának tanára, illetve dékánja volt. Ezenközben az MTA–PPKE Barokk Irodalom és Lelkiség Kutatócsoport vezetője volt. Kutatási területe a 16–18. századi magyarországi irodalom és lelkiségtörténet. Számtalan könyv szerkesztője és lektora; tanulmány, cikk, szócikk és recenzió szerzője. Hazai és külföldi konferenciák rendszeres előadója. Munkásságát több kitüntetéssel is elismerték.

Szelestei Nagy László a díjat megköszönve elmondta, hogy fokozatosan alakult ki benne az a tudat, hogy a megtartó örökséggel, elsősorban a lelkiségtörténettel kell foglalkoznia. Ezért leginkább azoknak szeretne köszönetet mondani, akiktől ezt a „megtartó és megtartandó örökséget” kapta.

Kép forrása

Huszonkilenc könyvkiadó várja az érdeklődőket
A díjak átadása, átvétele után Rózsa Huba, a SZIT alelnöke arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a budapesti Ferenciek terén naponta 9–19 óráig huszonkilenc könyvkiadó várja az érdeklődőket. A kiállítók hazánk számos térségét képviselik: Budapesten kívül Szegedről, Pannonhalmáról, Kecskemétről, de Erdélyből és Délvidékről is érkezik egy-egy könyvkiadó. Az egyes kiadók által képviselt szervezetek, egyesületek, lelkiségi mozgalmak köre is szerteágazó. A könyvhétre ellátogató olvasókat idén közel hétezer kiadvánnyal, köztük mintegy ötven könyvheti újdonsággal és nagy kedvezményekkel várják a kiadók.
A téren természetesen az érdeklődők megvásárolhatják a Robert Sarah bíborossal készült beszélgetőkönyvet, A csönd erejét és Szelestei Nagy László 17–18. századi magyarországi művelődésről írt tanulmánykötetét is.
Megosztás

Egypercesek

Kimaradt az Akik maradtak

Kimaradt az Akik maradtak

„A film bekerülése a legjobb tíz közé nyomatékosítja a hazai televíziós filmgyártás jelentőségét”

Friss FISZ-vezetők

Legfőbb célkitűzéseik a nyitottság és a sokszínűség

Egy olasz zseni élete és halála

Ilyen mélységben és alapossággal még senki sem mesélte el Pasolini történetét

Börtön plágiumért

Mint kiderült, Kobal műve Aldo Nicolaj egyik komédiájának szó szerinti fordítása

Rézkirályság: mágikus második rész

A kritikusok szerint legalább olyan jó, ha nem jobb, mint az első rész