A Kaukázus legfényesebb csillaga

Azerbajdzsánról írt magyar nyelvű útikönyvet Obrusánszky Borbála Kelet-kutató, aki szerint a kaukázusi ország történeti emlékei, valamint sokszínű pihenési lehetőségei miatt méltán számíthat a magyar turisták figyelmére. A könyvet szerdán este mutatták be a Gellért Szállóban.

Megérett az idő

„Megpróbáltam felfedezni Azerbajdzsánt, Bakut és a Kaukázust” – mondta a bemutatón Obrusánszky Borbála történész, orientalista és néprajzkutató a rendkívül tartalmas, bőséggel illusztrált útikönyv szerzője. Obrusánszky az Azerbajdzsánról szóló kötetei előtt is írt már útikönyvet: Mongóliát bemutató munkája 2005-ben jelent meg.     
A történész Azerbajdzsánról már 2011-ben is megjelentetett egy útikönyvet a budapesti azeri nagykövetség támogatásával, azonban az ország iránti érdeklődés növekedésével nagyon gyorsan – fél éven belül – el is fogyott az összes példány, ezért megérett az idő egy újabb könyv megírására.
Elmondása szerint, mióta közvetlen repülőjárat létezik Budapest és Baku között, több utazási iroda is megkereste azzal, hogy szükség lenne egy új magyar nyelvű útikönyvre, amelyet a kaukázusi országba utazóknak ajánlhatnak.

Közös kulturális gyökerek

Azerbajdzsán a magyarokkal közös kulturális gyökerei – egyes feltételezések szerint az ország területén egészen a 14. századig éltek a kárpát-medencei magyarság rokonai, a szavárd magyarok, akiknek a múltja feltárásra vár –, a történelmi emlékek, a természeti különlegességek, valamint a gazdag gasztronómiai hagyomány és a tengerparti üdülés lehetősége miatt is kedvelt célpont lehet a magyar turisták körében. A bemutatón az is elhangzott, hogy márciustól a Wizard légitársaság is közvetlen járatot indít az azeri fővárosba. A Budapestről könnyen elérhető Baku remek kiindulási pontot jelent a Kaukázus több más országának a beutazására is.
„Azerbajdzsánban tényleg mindenki megtalálhatja a kedvére való pihenést" – fogalmazott a szerző, hozzátéve, hogy a turistákat a kaukázusi országban kiépített infrastruktúra és remek szolgáltatások várják.

Személyes tapasztalatok

Személyes tapasztalatairól szólva elmesélte: Azerbajdzsán muszlim ország, ahol azonban kiemelkedő tiszteletet tanúsítanak a nők irányában és mindent igyekeznek biztosítani, hogy a látogató jól érezze magát. Az országban keresztény kisebbség is található, amelynek emlékeivel, templomaival ugyanazzal a tisztelettel bánnak, mint a muzulmán örökséggel.
Az északi régióban, a Kaukázus völgyeiben ősi települések bújnak meg, melyeknek lakói máig őrzik különleges nyelveiket és szokásaikat. A Selyemút menti városokban és falvakban élnek az országban lezginek, avarok, hunzibok és cahúrok.
Az útikönyvet Obrusánszky Borbála az azeri Ceyhun Alakbarovval közösen írta, utóbbi elsősorban a történeti bevezető részt egészítette ki, emellett több helyen pontosította és gazdagította az egyes helyszínek leírását is.
A Kaukázus legfényesebb csillaga című könyv a sepsiszentgyörgyi Táltos kiadó gondozásában jelent meg.







CÍMKÉK:

Útikönyv