Dante megelevenedik

Életrajzi filmet forgat Dante Alighieriről (1265-1321) Pupi Avati. A 82 éves olasz filmrendező az olasz kulturális minisztériumtól kérte a költő halálának 700. évfordulójára szánt produkció támogatását.

Kép forrása

Avati 17 éve tervezi a Dante-filmet. A produkció a RAI Cinema közreműködése által immár készül, de a borsos költségvetéséhez állami támogatásra is szükség van a rendező szerint, aki ezért a kulturális tárcához fordult.
A film forgatókönyve az Isteni színjáték szerzőjének egykori életrajzírója és nagy csodálója Giovanni Boccaccio Dante élete című műve alapján készült. A forgatókönyvön számos ismert Dante-szakértő is dolgozott.
„Ezzel a filmmel el akarjuk mondani, hogy ki volt Dante: egyedülálló személyiség az irodalom és a kultúra világában” - fogalmazott Avati.
Az olasz nyelv atyjaként tisztelt Dante 1321-ben halt meg Ravennában. A költő Isteni színjáték című művében nemcsak a menny, pokol és purgatórium háromdimenziós képét festette meg, hanem korának történelmi, tudományos és filozófiai tudását is összekapcsolta egy halhatatlan szerelem történetével.
Dante halálának 700. évfordulójára Olaszországban idén ünnepségsorozattal emlékeznek.