A nácik a Holdról támadnak

Manapság ritkán indul könyv Adolf Hitler idézettel, de az Iron Sky című Johanna Sinisalo által írt műnél mégis ez történt. De ne tessen megijedni, ez csak egy tudományos-fantasztikus történet. A 2047-ben játszódó sztori lényege, hogy kiderül, hogy amit az elmúlt hetven évben UFO-knak hitt az emberiség, azok valójában az 1940-es években a Holdra költözött német náci birodalom speciális repülőgépei voltak. Bázisuk pedig a hold sötét oldala, ahonnan a kissé retrográd harci masináikkal vissza akarnak térni a Földre, a leigázás passziója végett.

Kép forrása

A Náci zombik és a Náci zombik 2 után már azt hittük, nem lehet újra és újra kiásni és bevetni a szórakoztatás jegyében a hitleri hadsereget. Csalódnunk kellett, és csalódásunk ezúttal is kellemesre sikeredett. Johanna Sinissalo Iron Sky című rendkívül ötletes, humoros, mégis elgondolkodtató regénye először film változatában érkezett meg a magyar közönséghez. A regény csak most kerülhet a publikum elé, akik immár minden apró részletét megtudhatják egy alternatív, sci-fi igényességgel átitatott történelemnek. 
Ebben a verzióban a második világháború előtti években a nácik egy, a kor technikai fejlettségére rácáfolva, és háború megnyerésének egyre zsugorodó esélye miatt komplett hadosztályokat és személyzetet telepítenek a Hold sötétebbik oldalára. A bevezetőben említett „kis UFO-ikkal” újra és újra visszatérnek a Föld légkörébe, hogy ott információkat szerezzenek a glóbusz aktuális politikai és társadalmi folyamatairól. Aztán eljön 2047, amikor legnagyobb csapásmérő hadi eszközük központi számítógépe meghibásodik, és szükségessé válik a Földről beszerezni valamit, ami helyettesíti azt. A folytatás elég hajmeresztő: elkapnak egy amerikai űrhajós csapatot, akiknél történetesen ott lapul az okostelefon, aminek több ezerszeres a memóriája a nácik által igényeltnek, de a foglyul ejtett amerikaiak elárulják, hogy a földlakók zömének már van ilyen készüléke. Erre a nácik expedíciót küldenek a Földre, hogy beszerezzenek néhány ilyen okostelefont, hogy azok segítségével ismét uralmuk alá hajtsák az emberiséget. Maradjunk annyiban, hogy ez egy zseniális komédia, a kötet és a film is jól parodizálja a fanatikus, a progresszivitást minden téren és módon tagadó nácikat, akik még ha tényleg túl is élték volna a második világégést, akkor sem változtak volna. Akárcsak a körökkel rájuk verő kommunisták, akik viszont nem mentek sehova és voltaképpen ugyanazt akarják, mint ezek a horogkeresztes fiúk-lányok. Akinek pedig ez sem elég, annak jó hír, hogy a filmváltozat már második résszel is büszkélkedhet, mi több, már a harmadik rész is készülőben van!