Az elveszett Sith törzs

Elsősorban a legelszántabb Star Wars-olvasók figyelmébe ajánlható John Jackson Miller Az elveszett Sith törzs című kötete. A cselekmény időben és térben egyaránt messze helyezhető a fő sodrástól, és valójában egy háttértörténet háttértörténetéről van szó. 

Kép forrása

Az események az ismert epizódok előtt bő ötezer évvel, a régi köztársaság korában játszódnak. A középpontban egy, a távoli űrt járó Sith csatahajó, az Omen legénysége áll. Az Omen egy fatális véletlen miatt kényszerleszállást kénytelen végrehajtani egy elhagyatott bolygón, amelyen ugyan van élet, ám az itt élő bennszülöttek épp csak felfedezték a tűz használatát. Nagyszerű betekintést nyerhetünk a Kesh nevű bolygó világába, hagyományaiba, a Sithek filozófiájába. A szereplők cselekedeteikkel jól ábrázolják a Sötét Nagyurak összeesküvésekkel, cselszövésekkel teli világát. Ki-ki mást akar: Vannak, akik minél hamarabb elmennének a bolygóról, míg mások maradnának, de a hódításban sem alkotnak egységes képet.
Ilyen körülmények között szinte lehetetlennek tűnik, hogy visszatérjenek az űrbe, s folytassák annak módszeres leigázását, ám a Sith-ekben olyannyira erősen munkál a küldetéstudat, hogy bár a legénység tagjai ott ragadnak a bolygón, utódaik ugyanolyan hévvel igyekeznek utat találni a csillagok közé, mint egykoron felmenőik.
Az összesen kilenc történetfüzéréből álló a kötet az első négy novellája (Szakadék, Égjárók, Eszményképek és a Megmentő) az első generáció történetét meséli el Yavin előtt 5000-től 4975-ig, itt ismerjük meg jobban Yaru Korsint és társait. A Purgatórium és az Őrszem Yavin előtt 3960-ban játszódnak, nagyjából a Régi Köztársaság Lovagjai történetének idejében, s bennük több utalást is fel lehet fedezni a Jedi Polgárháborúról és a Draay-féle árnyék szervezetről. A Panteon és a Titkok Yavin előtt 3000-ben játszódik és Hilts történetét meséli el. A Minden démonok összessége pedig Yavin előtt 2975-ben, Alanciar kontinensén játszódik Edell és Quarra főszereplésével.