Star Wars portrék: Darth Plagueis

A Star Wars rajongók számára bizonyára ismerősen cseng a mondat: „Mondd! Hallottad-e, hogy járt a nagy Darth Plagueis, a bölcs?” Darth Sidius teszi fel az ikonikus, és mondhatni sorsfordító kérdést Anakin Skywalkernek A Sith-ek bosszújában. A filmben azonban nem derül ki, mi is történt pontosan az uralkodó egykori mesterével, akiről azt beszélték, képes legyőzni még a halált is. Szerencsére a rajongók mégsem maradtak válasz nélkül.

Kép forrása

Mindenképpen hiánypótló kötetként a fanatikusok számára James Luceno Darth Plagueis című regénye. Noha némileg kiválik a Star Wars kötetek sorából, mégis az egyik legérdekesebb rész lehet: jelen mű ugyanis nem egy kalandos epizódot mesél el, hanem leginkább egyfajta fiktív életrajznak, portrénak tekinthető. 
Darth Plagueis egyébként is nagy hatású karaktere a sötét oldalnak, ám politikai befolyása, kapcsolatai a történetfolyam egyik kulcsfigurájává avatják. Hego Damask néven született, a muun fajhoz tartozott. Hamar kiderült róla, hogy minden idők egyik legtehetségesebb sith harcosa, aki annak rendje és módja szerint végigjárta a sith hierarchiát, s ugyancsak annak rendje és módja szerint a történet elején kivégzi a mesterét. 
Plagueis azonban elhatározta, hogy neki más sorsa lesz. Kutatóközpontjának mélyén, ahol a kísérleteit végezte, oly mélységekben folyt bele az Erő vizsgálatába, hogy elsajátította a sejtregeneráció képességét, mellyel képes volt a sérülések, sebesülések gyógyítására, emellett az új sejtek létrehozatalának tudását is magáévá tette. Miután fondorlatos banki anomáliákkal a Kereskedelmi Szövetséget is megnyerte magának, tervének következő lépése a totális politikai hatalom megszerzésére irányult.
A kettők szabályával harmonizálva tanítványt fogadott maga mellé, egy ifjú naboo-i nemest, Sheev Palpatine-t, aki mesteréhez hasonló ragyogó karriert futott be, s hamarosan megszerezte a főkancellári címet. Tervük - hátat fordítva a sith tradícióknak -, hogy együtt szerzik meg a hatalmat a Galaxis felett. De vajon képesek változtatni az ősi törvényeken? Kiderül Luceno kötetének végére, amely számos fontos Star Wars szereplő múltjáról, személyiségéről árul el titkokat.