Don Juan kopaszodik

MEGJELENT: 2020. március 27., péntek | SZERZŐ: László T. András

Hamarosan bemutatják a Don Juan kopaszodik című tévéfilmet, amely egy vígjátéki elemekkel átszőtt dráma a szerelemről, a hűtlenségről és a megbocsátásról Herczeg Ferenc (1863-1954) író novellái alapján.

Kép forrása

A történet az 1930-as évek Magyarországán játszódik. Farkas Zoltán (Mészáros Zoltán alakításában, akire az Angyalbőrben című sorozat ifjú Urbán hadnagyaként emlékezhetnek a nézők) nála nyolc évvel fiatalabb felesége, Éva (Gubás Gabriella) mellett korosodó pesti Don Juanként éli életét. Válás előtt állnak, melynek oka a kihűlt szerelem mellett Zoltán alig leplezett nőügyei. A pár egy húsvéti hétvégére Zoltán nővérének meghívására a férfi szülőfalujába utazik. Itt pedig Zoltánnak pár nap alatt felborul az élete.
Dombrovszky Linda, a film rendezője elmondta, hogy a történet alapkérdései időtlenek, a film fontos párkapcsolati kérdéseket feszeget, valamint bepillantást enged a korabeli Magyarország polgárságának életébe. Bár a történet napjainkban is játszódhatna, mégis megmaradtak az 1930-as éveknél: „a filmnek így van egy békebeli bája, miközben a lelkekben magánéleti-párkapcsolati válságok dúlnak” - fogalmazott a rendező.
A történet kiindulópontja, hogy a férfi megcsalja feleségét, de szép lassan kiderül, hogy minden kétoldalú, a Don Juanok pedig bizony megöregszenek. „A film konklúziója is az, ami visszatérő gondolat a filmjeimben, egyébként Pilinszky Jánostól származik: meg kell tanulnunk vágyakozni az után, ami már a miénk - az az otthon, a már meglévő dolgainkban, kapcsolatainkban is megtalálhatjuk a szépséget és a boldogságot.”
A Don Juan kopaszodikhoz Herczeg Ferencnek az Emberek, urak és nagyurak című kötetéből választottak ki több mint tíz novellát, köztük a címadó írást is. A film valójában egy novellafüzér összeszerkesztéséből állt össze, amelyet kreatív módon egészítettek ki, szabadon adaptáltak, ezért a film sok helyen eltér az írott anyagtól.
A rendező szerint nagyon szórakoztatóak Herczeg Ferenc novellái, kicsit meseszerűek és vígjátéki jellegűek. „Herczeg Ferenc amiatt is tűnt fel nekünk, mert itthon csak színházakban játszották, miközben külföldön népszerű volt, több írását is megfilmesítették.”
Mészáros Zoltán és Gubás Gabriella mellett a további szerepeket többek között Kovács Tamás, Tóth Ildikó, Mertz Tibor, Györgyi Anna, Epres Attila, Takátsy Péter és Létay Dóra alakítják.
A filmet beválogatták a Tiburon Nemzetközi Filmfesztiválra, ahol több magyar film szerepelt már az előző években, mint például az Örök tél, a Félvilág vagy A berni követ.
A Duna Televízión vasárnap este 21 óra 20 perctől láthatják a Don Juan kopaszodik című filmet.
Megosztás