Vesszenek a fehérek!

MEGJELENT: 2020. február 6., csütörtök | SZERZŐ: Rácz András

Nemcsak nálunk üzent hadat a haladó ifjúság, sőt haladó középkorúság, mi több, a haladó aggság a fehér, keresztény, heteroszexuáis férfiaknak és nőknek, hanem Amerikában is. A Yale egyetemen olyan jól sikerült a rendteremtő hadjárat, hogy az USA egyik leghíresebb és legdrágább egyetemen megszüntetik a művészettörténeti bevezető kurzust, mert annak középpontjában a fehér, heteroszexuális, európai alkotók állnak.

Kép forrása

Az intézmény vezetői állítólag a diákság követelésére, de azzal lényegében egyetértve húzták ki a tantervből a kultúrtörténeti stúdiumot. Az egyetem saját lapja, a Yale Daily News január végén tette közzé a hírt, hogy a „Bevezetés a művészettörténetbe – A reneszánsztól napjainkig” című tantárgyat a tavaszi negyedévben tanítják utoljára. Tim Beringer, a Művészettörténeti Tanszék vezetőjét idézi a lap, aki elmondja, hogy a diákság nemtetszésének adott hangot „a nyugati kulturális kánon eszményítésével” szemben. A hallgatók úgy vélik, hogy ez a kánon „túlnyomórészt fehér, heteroszexuális európai férfiak műveiből épül fel”. 
Ha azt hinnék, hogy az eset csak valami fatális félreértés, akkor elmondjuk, hogy az egyetem irataiból kiderül: a jövőben indítandó kurzusok megkérdőjelezik magának a nyugati művészetnek a fogalmát, ezzel szemben elemzik majd „a művészet viszonyát a társadalmi nemek, osztályok és fajok kérdéseihez, valamint a nyugati kapitalizmushoz”. 
A kulturális tradíció lerombolása nem előzmények nélküli. A Reed College nemrégiben törölte „Bevezetés a bölcsészetbe” című tanfolyamát, miután a diákok azt követelték, hogy az összes európai művet húzzák ki a tananyagból. Ugyancsak a közelmúltban kapott új nevet a Yale egyik kollégiuma, mert névadója a rabszolgaság híve volt, és, ha már felszabadítanak, hát kitörtek rabszolgákat ábrázoló festett ablakokat… 2017-ben választhatóvá tették az angol szakosoknak a klasszikus angol írókról szóló két tanfolyamot. Most tehát az angol irodalom megismerése nélkül lehet angol szakot végezni… 
Az egyetemen tomboló haladó ámokfutást az angol szakos tananyag dekolonizációjának nevezik.
A mozgalom egy kritikusa szerint az egyetemnek kötelessége, hogy továbbadja a diákoknak az emberiség kulturális örökségét, s ezt a küldetést lehetetlenné teszi egy beteg ideológia térnyerése. 
Fontos adalék: a Yale-en diákonként újabban nem hatvanötezer, hanem hetvenötezer kilencszáz dollár (mintegy huszonhárommillió forint) az éves tandíj. S ezért egy bárgyú propaganda-kiadvány szellemiségét kínálja az egyetem.
Megosztás