Versmaraton áprilisban, költőfutás

MEGJELENT: 2020. február 11., kedd | SZERZŐ: Thurzó Gergely

Április 8-án a magyar költészet napjához kapcsolódva rendezik meg a Versmaratont; kortárs költők olvassák fel verseiket tizenkét órán keresztül Az év versei 2020 antológiából. 

Kép forrása

Az idei Versmaraton az élő felolvasások, beszélgetések mellett a Költők futásával és irodalmi hajóúttal is várja az érdeklődőket. Az esemény tizedik alkalommal valósul meg: a maratont Oláh János költő, író, a kiadó egykori vezetője indította útjára a Magyar Írószövetség együttműködésével.
A rendezvényen Az év versei címmel évente megjelenő antológiából olvasnak fel a költők, akik óránkénti váltásban lépnek színpadra, valamint válaszolnak az újságírók kérdéseire is. A központi rendezvénynek tavaly óta a Petőfi Irodalmi Múzeum ad helyet.
Az idén is megrendezik egy héttel a Versmaraton előtt a Költők futását a Ferencvárosban, ahol a maratoni távot futják le váltóban.
A Versmaratonhoz kapcsolódva az idén is meghirdetik iskolák számára a Szaval a suli című pályázatot, amelyre minimum húsz tagú csoportokkal lehet nevezni azzal, hogy a tavalyi, Az év versei 2019 antológiából kell felolvasni vagy elmondani együtt egy verset. A győztest szakértőkből álló zsűri választja ki, a legjobb csapat a Versmaratonon is előadhatja produkcióját.
Az év versei című kötet a költészet napjához kapcsolódva tizenkilencedik alkalommal jelenik meg, idén is Zsille Gábor költő, szerkesztő válogatásában: a kötet legidősebb költője a nemrégiben elhunyt Tornai József, a legidősebb élő költő Czigány György, a legfiatalabb pedig Nagy Lea, aki tizenkilenc éves, és először fog szerepelni az antológiában.
A Versmaraton záró rendezvénye az Ünnepi Könyvhét idején, június 6-án kifutó irodalmi hajó lesz.
Megosztás