Ismeretlen Dickens-levelek

MEGJELENT: 2020. február 14., péntek | SZERZŐ: László T. András

Charles Dickens alkotói folyamatába engednek bepillantást az angol író személyes levelei, amelyeket egy idén nyíló londoni kiállításon láthat először a közönség.

Kép forrása

A huszonöt levél egy Dickens személyes tárgyait és saját könyvtárából származó kéziratait, valamint könyveit őrző gyűjtemény része. A kollekciót, amely egy amerikai gyűjtő több mint negyven évnyi munkájának eredménye, a londoni Charles Dickens Múzeum vásárolta meg és fogja kiállítani az év folyamán.
Az intézmény az angol író születésnapjára időzítve jelentette be a gyűjtemény megvásárlását.
A levelek egyikét 1843. novemberében, a Karácsonyi ének írása közben küldte Dickens egy közeli barátjának.
„Félbe hagytam a Karácsonyi Könyvet és most pihenek két napot mielőtt áttérek a Chuzzlewitre” - írta Dickens, majd folytatta: „tegnap nagyot sétáltam. Ma pedig lóháton vár rám 30 mérföld”.
Cindy Sughrue, a múzeum igazgatója szerint a levelek bepillantást engednek Dickens „alkotói folyamatába” és segítenek megválaszolni a kérdést, hogy „mivel hangolódott rá az írásra”.
A levelek tanúsága szerint utóbbiban nagy szerepe volt például a testmozgásnak.
Sughrue szerint a levelek azt tükrözik, hogy Dickens minden körülmények között képes volt dolgozni: egyszerre nyaralt, élvezve a különböző kultúrákat, de közben megszállottan dolgozott és tartotta a határidőket.
A levelek egy része Dickens és apja, John feszült viszonyáról árulkodnak. A gyűjtemény egyik különlegessége pedig az angol író egyetlen fennmaradt teljes levelezése (Dickens a neki küldött levelek többségét megsemmisítette), amelyet egy rajongójával, egy fiatal dán nővel folytatott.
A múzeum többek között a brit nemzeti örökségvédelmi alapítvány (National Heritage Memorial Fund) és az Art Fund művészeti alapítvány segítségével gyűjtötte össze a kollekció megvásárlásához szükséges 1,8 millió fontot.
A gyűjteményt katalogizálják és az interneten is elérhetővé fogják tenni.
Megosztás