Varázsvilág a könyvek között

Már-már közhelynek számít, hogy minden könyv, amit elolvasunk, egy új világot nyit meg előttünk. Nos, egy olasz hölgy bebizonyította, nem csak a könyvek belseje, de a közöttük lévő tér is tartogathat izgalmakat. Fabiana d’Auria ugyanis olyan könyvtámaszokat készít, melyek mindegyike egy-egy apró, elvarázsolt világba kalauzol, ha nem is minket, teljes embernagyságunkban, de a fantáziánkat mindenképpen.

Kép forrása

Az ötlet eredetileg egy japán alkotótól származik, aki dioráma-könyvtámaszokat készített, amelyek teljesen elbűvölték Fabianát. Ahogy fogalmazott, „az ember szinte Alice csodaországában érzi magát ezeket az apró, mégis teljesen valósághű és kézzelfogható világokat szemlélve. Egy másik dimenzióba léphetünk át, amely telis-teli van varázslattal! Szinte ugyanazt az élményt adja, mint mikor elmélyedünk egy izgalmas könyvben: elszakadunk a való világtól, és a képzeletünk nem ismer határokat.” 
Fabiana, aki korábban úgynevezett tapintós könyveket készített pici gyerekek számára, rögvest neki is látott, hogy megalkossa saját fantáziájának csodavilágait – ezek meg is tekinthetők a Librimpara nevet viselő Facebook-oldalán. A remekműveket mind-mind sajátkezűleg készíti különböző alapanyagok (papír, fa, gyurma, agyag és más egyéb) felhasználásával. Hogy teljes legyen a hatás, a maketteket világítással is ellátja, amelyet egy kapcsoló segítségével tetszés szerint fel-, illetve lekapcsolhatunk. Munkáiban gyönyörködve bepillanthatunk többek között Róma vagy Firenze egy-egy izgalmas kis utcácskájába, de akár Alice csodaországába, sőt Fabiana ígérete szerint hamarosan Harry Potter varázsvilágába is. 

Forrás