Mindent visz a Joker?

MEGJELENT: 2020. január 10., péntek | SZERZŐ: László T. András

A Joker kapta a legtöbb, tizenegy jelölést a brit filmakadémia díjaira írta meg a BBC News, amely kiemelte ugyanakkor, hogy a színészi kategóriákban csak fehérek (?) esélyesek a díjra, ami miatt máris bírálják a testületet.

Kép forrása

A Brit Filmművészeti és Televíziós Akadémia most hozta nyilvánosságra a díjaira esélyesek listáját. Todd Philips Joker című filmje tizenegy, Marin Scorsese Az ír című maffiaeposza és Quentin Tarantino Volt egyszer egy Hollywood című filmje tíz-tíz, Sam Mendes 1917 című háborús filmje kilenc jelölést kapott.
Joaquin Phoenix, aki Golden Globe-díjat nyert a Joker főszereplőjeként, a brit Oscarért Taron Egertonnal (Rocketman), Leonardo DiCaprióval (Volt egyszer egy Hollywood), Adam Driverrel (Házassági történet) és Jonathan Pryce-szal (A két pápa) verseng.
A színésznők közül Margot Robbiet a legjobb női mellékszereplők mezőnyében a Botrány és a Volt egyszer egy Hollywood című filmért is jelölték. Ebben a kategóriában Scarlett Johansson az egyik riválisa, aki a Jojo Nyusziban játszott, és szintén két BAFTA-díjra esélyes, mert a legjobb színésznők mezőnyében a Házassági történet női főszereplőjeként jelölték.
Renée Zellweger, aki a Judy főhőseként már átvehette a Golden Globe-díjat, a brit filmakadémia díját is elnyerheti a legjobb színésznő kategóriában, amelyben Johansson mellett Jessie Buckley (Wild Rose), Charlize Theron (Botrány) és Saoirse Ronan (Kisasszonyok) is szerepel.
A legjobb brit film kategóriában az 1917, a Kislányomnak, Samának, a Sajnáljuk, nem találtuk otthon és a Rocketman esélyes a díjra.
A rendezői mezőnyben Martin Scorsese, Quentin Tarantino, Sam Mendes, Todd Philips és a dél-koreai Pong Dzsunho lett jelölt. Krishnendu Majumdar, a BAFTA elnökhelyettese elismerte, hogy a női rendezők hiánya „az egész ágazat problémáját” jelzi, de hangsúlyozta, hogy a filmakadémia igyekszik tenni a változásért.
Az animációs filmek mezőnyében a Jégvarázs 2, a Toy Story 4, a Klaus - A karácsony titkos története, a Shaun, a bárány és a farmonkívüli című produkció vetélkedik.
A nem angol nyelvű filmek közül az Élősködők, a Portré a lángoló fiatal lányról, a The Farewell, a Kislányomnak, Samának és Pedro Almodóvar Fájdalom és dicsőség című alkotása kapott jelölést.
A jelölésekről és a győztesekről a 6500 tagú BAFTA szavazatai döntenek.
A díjátadó ceremóniát február 2-án rendezik meg a londoni Royal Albert Hallban, melynek házigazdája Graham Norton színész, műsorvezető lesz.
Megosztás