Két író Közép-Európából

Két irodalmi Nobel-díjas nevét jelentette be a Svéd Akadémia csütörtök délután Stockholmban. A tavalyi botránysorozat miatt ki nem osztott, 2018-as elismerést Olga Tokarczuk népszerű lengyel író, pszichológus, az idei díjat pedig Peter Handke osztrák író és fordító kapta.

Kép forrása

Olga Tokarczuknak odaítélt Nobel-díj indoklásában az ötvenhét éves írónőről egyebek mellett úgy fogalmazott a Nobel bizottság közleménye, hogy „narratív képzelete mindent felölelő szenvedéllyel ábrázolja a határok átlépését, mint életformát”.
Olga Tokarczuk népszerű kortárs lengyel szerző. Pályája 1989-ben indult, akkor jelent meg a Városok a tükörben című verseskötete. 1993-ban jött ki az első regénye, az Őskönyv nyomában. Magyarul ugyancsak elérhető elérhető a Sok dobon játszani – Tizenkilenc elbeszélés, az Őskor és más idők, és a Nappali ház, éjjeli ház című munkái. 
Tavaly a Nemzetközi Man Booker-díjat kapta meg az angolul Flights (lengyelül: Bieguni) címmel megjelent regénye. Ő az első lengyel író, aki Man Booker-díjat kapott.
Tokarczuk amúgy több irodalmi díjat is nyert korábban, a Nike-díj átadásán kemény beszédben kritizálja a menekültekkel szembeni intoleranciát és antiszemitizmust. 
A hetvenhat éves Peter Handkét nagyhatású munkásságáért ismerték el, amely nyelvi leleményességgel tárta fel az emberi lét perifériáját és sajátosságát. Hogy Handke otthonosan mozog ebben a se itt-se ott létben, az mindjárt érthetővé válik, ha tudjuk, tizennyolc évesen, érettségi ajándékként tudja meg, hogy az apja nem az apja. 1965-ben otthagyja az egyetemet, azóta ingázik Ausztria, Németország és Franciaország között. (1967 – 1970 között Németországban élt, 1971 – 1978-ig Franciaország volt az otthona, 1979 – 1987 között ismét Ausztriában lakott, s 1990 óta újra Franciaországban van.)
1973-ban a Büchner-díjat kapott. 
Magyarul olvasható több műve is, a Kaspar, a Vágy nélkül, boldogtalan, A kapus félelme tizenegyesnél, Az ismétlés, Négy kisregény (A rövid levél és a hosszú búcsú, Az igaz érzés órája, A balkezes asszony), a Gyerektörténet, a Végre egy kínai.
A díjátadó ünnepséget hagyományosan december 10-én, az elismerést alapító Alfred Nobel halálának évfordulóján rendezik.