Diogenész utódai letanyáznak

Narratíva-, norma- és értékváltások. Ezek azok a dolgok, melyekben Schein Gábor író otthonosan mozog, legalábbis az érzékletes ábrázolásukban. Korábbi, Svéd című regényéről adott interjújában jelezte, hogy ez az a vonal, ahol történetei leginkább játszódnak. A Megleszünk itt, egy többrétegű regény, melyben három karakter sorsa fonódik össze, látszólag a véletlen nyomán. De, mint tudjuk, Magyarországon nincsenek véletlenek.

Kép forrása

Kiefer (akit már Sutherland óta nagyon szeretünk), Ágnes és Zoltán. Ők hárman képviselik azt a világot, mely Schein Gábor új, Megleszünk itt című regényben található. A kötetet jól meg is futtatták a közösségi oldalakon, a legnépszerűbb videómegosztóra egy kis szkeccs is felkerült. Itt olvashatjuk a regény zanzáját: „Schein Gábor regénye arról szól, hogy mi választ el és köthet össze idegen embereket. Két sors, egy véletlen találkozás az újrakezdés regénye.” A történetben Kiefer, egy kissé egzaltált matektanár egy szép napon úgy dönt, hogy kivonul a társadalomból. Mindebben segítségére van nővére, aki ugyan könyvtáros, szintén értelmiségi ember, de mégis vállalja a puritánság és egyfajta szellemi remeteség felé vezető utat testvére oldalán. A história másik része egy válságban lévő házaspár, Ágnes és Zoltán kettőse, akik végül egy városszéli tanyán futnak bele Kieferbe. A találkozás mindannyiuk életét megváltoztatja. 
A történet magva, az értelmiségi lét, illetve annak egyre jobban az elvonulásra szánása, nem mai találmány. Talán már Diogenész óta van így, hogy Oszlopos Simeon szent remeteségét és más nagyjelentőségű gondolkodó alakját ne is említsük. Az új Schein regény tehát ismét fontos kérdéseket tesz fel hétköznapi és mindenek felett álló normákról, értékekről és azok váltásáról, válságról, belső küzdelmekről, ahol ember az embernek embere.