Klasszikusok Egerben

MEGJELENT: 2019. szeptember 9., hétfő | SZERZŐ: László T. András

A magyar és egyetemes film- és filmzenetörténet tucatnyi kultikus alkotása, több közönségtalálkozó és egy cseh nap is szerepel a második Egri Klasszikus Film Maraton programjában. Ráduly György a Budapesti Klasszikus Film Maraton filmtörténeti körsétájának esszenciájaként jellemezte a szeptember 6-10. között zajló egri programot. A műsorterv összeállításakor törekedtek arra, hogy minden alkotásnak legyen magyar vonatkozása.

Kép forrása

„Fantasztikus alkotások ezek, melyeket nemcsak születésük korában, hanem napjainkban is fontos megismerniük a fiataloknak" – fogalmazott, megjegyezve, hogy nekik is fontos tisztában lenniük azzal: „óriások vállán ülünk és csak úgy tudunk előre haladni, ha múltbeli értékeinkkel tisztában vagyunk”. 
Eger büszke lehet filmszínházára és arra is, hogy az 1910-es évek elején itt forgatták az első 1000 méternél hosszabb filmet, amely filmtörténeti mérföldkőnek számított – emlékeztetett Ráduly György.
Habis László polgármester közölte: céljuk, hogy Eger a magyar filmművészet meghatározó városa legyen. Kiemelte, hogy a filmmaraton egyedüli vidéki helyszínét Eger adja. A programkínálat pedig idén is párját ritkító – fogalmazott, hozzátéve, hogy megítélése szerint ezek az alkotások részét képezik az általános műveltségnek. 
Szeptember 8-án, vasárnap a Sörgyári capriccio bemutatásához kötődően egy cseh napot is szerveznek az Uránia Mozi melletti másik helyszínen, a Kepes Intézet előtt. 
A négyes együttműködésben, a Magyar Nemzeti Filmarchívum, az Agria Film Kft., az Eszterházy Károly Egyetem és az önkormányzat összefogásával megvalósuló eseménysorozat mára szervesen beépült a város kulturális életébe.
Megosztás

Egypercesek

Látogatható örökség

Látogatható örökség

Azok a műemléképületek, amelyek általában zárva vannak a nagyközönség előtt, ingyen és szakszerű vezetéssel fogadják a látogatókat

Borirodalom a Várkertben

A magyar bor hungarikum, a magyar kulturális hagyomány fontos része

Indul a Lázár Ervin Program

„Egyetlen esemény is képes megváltoztatni egy életet, beindítani egy tehetséget”

Célkeresztben a visegrádiak és a törökök

A Petőfi Irodalmi Múzeumban, a Lumen Kávézóban és az A38 hajón várják az érdeklődőket

Amerikai elismerés Krasznahorkainak

Az évente több kategóriában odaítélt National Book Awardot az Egyesült Államok egyik legjelentősebb irodalmi díjának tartják