Könnyen fogyasztható „úti-krimi”

Mindenki találkozott már filmekben, könyvekben, képregényekben vagy sorozatokban a szervezett bűnözéssel. Mind tudunk a sötét csoportokról, amelyek drogot, embert, fegyvert, adott időszakban alkoholt vagy dohányt csempésztek, majd értékesítettek. Mindannyiunk fejében ott van egy-két híres maffiafőnök neve. 

Kép forrása

Természetesen Magyarországon is jelen van a szervezett bűnözés, ám erről keveset tudunk. A hazai „cosa nostra” adócsalók, csempészek gyülekezete. Természetesen akad olykor egy gyilkos vagy komoly bűnöző, de nem gyakori. Hogy mégis miképpen működik A pesti maffia, arról Falus György írt regényes összefoglalót.

Adott három értelmiségi családból származó férfi – Ügyes, Doki és Ficsúr –, akik kalandot és izgalmat keresnek. Csatlakozik hozzájuk egy munkásember, aki a könnyű pénz, később egy csodálatosnak tűnő nő reményében keveredik közéjük. A szupercsapat élén pedig a Légiós és párja, Kati. A csapat egy új drog behozatalát tervezi, hogy mint elsők a hazai piacon nagy hasznuk legyen. 
Hogy mi lesz a vége a történetnek, azt természetesen nem áruljuk el, de azt igen, hogy a Falus György regénye kiváló zárása a nyári limonádésornak: nem valami nagy durranás, nem veszélyezteti a túlgondoltság, de élvezhető és könnyen fogyasztható kis „úti-krimi”. 
Meg van írva annyira, hogy hiányosságai ne legyenek szembeötlőek. Igazi erénye, hogy a magyar bűnözők oldalát is bemutatja, felvillant valamit a rendszerváltást követő évek zavaros évtizedeiből. Egy spagetti krimin kívül, ami egyúttal nagyon jó kor-visszaemlékezés. 

Aki nosztalgiázni vágyik, vagy csak szeretne kicsit elmerülni a kilencvenes évek világában és stílusában, annak nagyon jó választás ez a könyv. Még valamiféle retro humort is találhatunk benne, bár ennek humoros volta ma már igen kétséges.

Mindazonáltal A pesti maffia van annyira feszültségteli, hogy a kellemes krimik közé soroljuk.