Könyvtároskonferencia Pozsonyban

MEGJELENT: 2019. augusztus 7., szerda | SZERZŐ: Gábor Bálint

A visegrádi országok könyvtárosainak és információs szakemberei találkoztak Pozsonyban június 17. és 19. között. A 8th Colloquium of Library and Information Expert of the V4+ Countries elnevezésű nemzetközi konferenciáról az Országos Széchenyi Könyvtár internetes naplója, a nemzetikonyvtar.blog adott részletes tájékoztatást. 

Kép forrása

A nyolcadik alkalommal megrendezett konferenciának minden évben más és más V4-es ország ad otthont, s ez alkalommal Pozsonyba várták a kollégákat a szlovák könyvtárosok, pontosabban az alapítása 100. évfordulóját ünneplő Pozsonyi Egyetemi Könyvtár. A rendezvényen felszólaló előadói kör is elsősorban a V4-es országok könyvtárosai és információs szakemberei közül került ki, de az utóbbi években jelentősen bővült a magukat képviseltető országok száma. 
A konferencia első napja – ahogy az az efféle rendezvények esetében már megszokott – főként a résztvevők ismerkedésével és tapasztalatcseréjével és a rendező város, Pozsony kultúrájának bemutatásával telt. A második és harmadik nap már a szakmai előadásokról szólt. Több mint harminc előadó igyekezett megismertetni a szakmai közönséget a V4 térség könyvtári vonatkozású újdonságairól, elért eredményeikről és jövőbeni terveikről. 
A komolyabb szakmai munka három panelban folytatódott. Az első panel A V4-es országok könyvtárainak stratégiáival és azok viszonyával, az Európai Könyvtárak Kiáltványával, a második panel a V4-es országok sikeres nemzetközi, európai és nemzeti projektjeivel, a harmadik panel pedig a V4-es országok fejlesztési projektjeivel és nemzetközi együttműködési lehetőségeivel foglalkozott. 
A nemzetikonyvtar.blog beszámolója szerint a két nap előadásai rendkívül széleskörű képet adtak szomszédos országaink könyvtári és információtudományi vívmányairól, a különböző webarchiválási megoldásoktól a hosszú távú megőrzés témáján és az audioanyagok digitalizálásának nehézségein és a legfrissebb könyvtári és informatikai szabványok alkalmazásán keresztül a gépi tanulásig és a karakterfelismertetésig.
A magyar könyvtárosokat az OSZK küldöttei – Ilácsa Szabina, Radó Rita, Dancs Szabolcs, Németh Márton és Maczelka Árpád – képviselték, akik érdekes és tartalmas előadásokkal járultak hozzá a rendezvény sikeréhez.
Megosztás

Egypercesek

Kimaradt az Akik maradtak

Kimaradt az Akik maradtak

„A film bekerülése a legjobb tíz közé nyomatékosítja a hazai televíziós filmgyártás jelentőségét”

Friss FISZ-vezetők

Legfőbb célkitűzéseik a nyitottság és a sokszínűség

Egy olasz zseni élete és halála

Ilyen mélységben és alapossággal még senki sem mesélte el Pasolini történetét

Börtön plágiumért

Mint kiderült, Kobal műve Aldo Nicolaj egyik komédiájának szó szerinti fordítása

Rézkirályság: mágikus második rész

A kritikusok szerint legalább olyan jó, ha nem jobb, mint az első rész