Könyvtároskonferencia Pozsonyban

A visegrádi országok könyvtárosainak és információs szakemberei találkoztak Pozsonyban június 17. és 19. között. A 8th Colloquium of Library and Information Expert of the V4+ Countries elnevezésű nemzetközi konferenciáról az Országos Széchenyi Könyvtár internetes naplója, a nemzetikonyvtar.blog adott részletes tájékoztatást. 

Kép forrása

A nyolcadik alkalommal megrendezett konferenciának minden évben más és más V4-es ország ad otthont, s ez alkalommal Pozsonyba várták a kollégákat a szlovák könyvtárosok, pontosabban az alapítása 100. évfordulóját ünneplő Pozsonyi Egyetemi Könyvtár. A rendezvényen felszólaló előadói kör is elsősorban a V4-es országok könyvtárosai és információs szakemberei közül került ki, de az utóbbi években jelentősen bővült a magukat képviseltető országok száma. 
A konferencia első napja – ahogy az az efféle rendezvények esetében már megszokott – főként a résztvevők ismerkedésével és tapasztalatcseréjével és a rendező város, Pozsony kultúrájának bemutatásával telt. A második és harmadik nap már a szakmai előadásokról szólt. Több mint harminc előadó igyekezett megismertetni a szakmai közönséget a V4 térség könyvtári vonatkozású újdonságairól, elért eredményeikről és jövőbeni terveikről. 
A komolyabb szakmai munka három panelban folytatódott. Az első panel A V4-es országok könyvtárainak stratégiáival és azok viszonyával, az Európai Könyvtárak Kiáltványával, a második panel a V4-es országok sikeres nemzetközi, európai és nemzeti projektjeivel, a harmadik panel pedig a V4-es országok fejlesztési projektjeivel és nemzetközi együttműködési lehetőségeivel foglalkozott. 
A nemzetikonyvtar.blog beszámolója szerint a két nap előadásai rendkívül széleskörű képet adtak szomszédos országaink könyvtári és információtudományi vívmányairól, a különböző webarchiválási megoldásoktól a hosszú távú megőrzés témáján és az audioanyagok digitalizálásának nehézségein és a legfrissebb könyvtári és informatikai szabványok alkalmazásán keresztül a gépi tanulásig és a karakterfelismertetésig.
A magyar könyvtárosokat az OSZK küldöttei – Ilácsa Szabina, Radó Rita, Dancs Szabolcs, Németh Márton és Maczelka Árpád – képviselték, akik érdekes és tartalmas előadásokkal járultak hozzá a rendezvény sikeréhez.