Kígyó és elefánt

A közelmúltban adta hírül a nemzetközi sajtó, hogy Svájcban egy neves műgyűjtő villájában megtalálták Antoine de Saint-Exupéry világhírű regényéhez, A kis herceghez készült rajzok vázlatait. A vázlatokat múzeumi együttműködés keretében vetik össze a végleges rajzokkal.

Kép forrása 

A most megtalált képek létéről eddig is tudhattunk, de azokat évtizedek óta nem láthatta a nagyközönség. A francia író rajzait 1986-ban egy aukción vásárolta meg Bruno Stefanini ingatlanmágnás és műgyűjtő, aki lenyűgöző gyűjteménye elhelyezése céljából megalapította a Művészeti, Kulturális és Történelmi Alapítványt a svájci Winterhurban. A Saint-Exupéry-vázlatok többsége azonban nem került bemutatásra sem itt sem máshol, igaz némelyik rajzot az alapítvány kiállította. Ki tudja, vajon miért rejtette el a képek többségét a tulajdonos, mindenesetre tény, hogy több mint harminc évig rejtőztek egy irattartó mappában a 2018-ban elhunyt Stefanini házában.

A vázlatok egyébként meglepően jó állapotban vannak, közölte Elisabeth Grossmann művészettörténész, az alapítvány jelenlegi vezetője. Saint-Exupéry vékony légipostapapírra tussal és akvarellfestékkel készítette a vázlatokat, amelyeken nincs dátum. Az egyik a jóllakott kígyót ábrázolja, amely felfalt egy elefántot, egy másik vázlaton pedig a kis herceg látható a rókával, valamint az iszákos, aki mindig asztalánál ücsörög és teljesen közönyös a külvilág történésire. Az irattartó mappában rábukkantak egy szerelmes levélre is, amelyet Saint-Exupéry a feleségének írt. 
A kis herceg eredeti kéziratát és Exupery illusztrációit a New York-i The Morgan Library őrzi 1968 óta. A winterthuri múzeum most együttműködést kezdeményezett, hogy a képeket összehasonlíthassák az 1943-ban megjelent mese végleges illusztrációjival.