Kereszténytelenítés Kínában

Úgy tűnik, cenzúra-járvány ütötte föl fejét a világban. Ez alkalommal azonban nem a politikai korrektség nyelv-regulázó agressziójáról lesz szó, nem is a török Gülentelenítő projektről, hanem arról, hogy Kínában komoly programot indítottak a keresztény tanítások ellen. 

Kép forrása

Azt persze eddig is tudtuk, hogy a kínai állam nem kedveli a kereszténységet. Nemcsak azért, mert szemben áll a kommunista tanokkal, de azért sem, mert a kínai hagyomány összekapcsolja az Evangélium hirdetését a fehér-európai gyarmatosítással. Mondhatjuk, Kínában nemzeti tradíció a kereszténység elutasítása. Most azonban magasabb fokozatba kapcsolták a kereszténységtagadást: ahol csak lehetett törölték az Isten, Krisztus és biblia szavakat a klasszikus európai könyvekből.

Az Asia News hírportálja szerint Kína oktatási minisztériuma a közelmúltban mutatta be új tankönyvét, amely segít megérteni „más kultúrák működését.” A könyvben természetesen Európáról is szó van, s a fehér ember kultúráját három történet szemlélteti: Robinson Crusoe kalandja, a Vanykáról szóló Csehov-novella és a Kis Gyufaáruslány meséje. 
A három műből azonban minden kereszténységre utaló szót töröltek a kínaiak. Defoe történetében a Robinson három bibliára talál hajójának roncsai között, amelyek később morális iránytűként segítik a szigeten rekedt ember életét. A kínai verzióban azonban szó sincs Szentírásról. Robinson egyszerűen néhány könyvet talál. Andersen szívszorító meséje, A kis gyufaáruslányt egyik mondata szerint „amikor egy hullócsillag látható, akkor az azt jelenti, hogy valaki Istenhez került a mennybe.” A kínai változatban viszont az olvasható, hogy „amikor egy hullócsillag látható, akkor egy ember elhagyja ezt a világot.” Csehov Vanyka című elbeszéléséből is kimaradt egy karácsonyi templomi jelenet.
Persze tény, hogy Európa kereszténysége ma már kérdéses, keresztény hagyományai azonban elvitathatatlanok. A kínai kisdiákok is nehezebben érthetik meg Európa kultúráját a vallási tradíció ismerete nélkül. 
Dehát Kínában olyan erős a kereszténység-elleni hangulat, hogy az Asia News hírportáljának beszámolója szerint sok egyetemi professzort is bosszant az európai klasszikusok keresztényi vonatkozásai. Ha ilyen könyveket találnak egy-egy diáknál, akár el is kobozzák tőle.